Aanrijding Onder Werktijd
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!
Neem contact op voor
vrijblijvend advies!
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!
Neem contact op voor
vrijblijvend advies!
Het is mogelijk dat u tijdens werktijd, naar bijvoorbeeld een afspraak, in de auto zit. Vervolgens vindt er plotsing een aanrijding plaats waar u letselschade bij oploopt. U bent tegen een boom of tegen een ander voertuig aangereden en er is schade ontstaan. Wat kunt u dan doen? Bent u verzekerd? Moet u zelf opdraaien voor de kosten?
Wanneer u letselschade oploopt in het verkeer tijdens werktijd dan is de werkgever in principe altijd aansprakelijk voor de kosten die daarbij komen kijken. Een aanrijding wordt ook gezien als een bedrijfsongeval. Zowel de schade aan de auto als het lichamelijke letsel dat u oploopt valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Het maakt niet of het voertuig waar u in rijdt van uzelf is of van de zaak.
Het hoeft niet altijd over een aanrijding te gaan met een andere partij. Eenzijdige ongelukken, wanneer u bijvoorbeeld zelf tegen een boom of een vangrail aan bent gereden, vallen hier ook onder.
Wanneer u zelf een aanrijding veroorzaakt onder werktijd kan het logisch voor u klinken dat u zelf opdraait voor de gecreëerde schade. Dit is niet het geval. Ook wanneer de aanrijding uw schuld blijkt te zijn bent u niet verantwoordelijk voor de schade. Dit ligt anders wanneer de aanrijding is veroorzaakt door opzet of roekeloosheid van de werknemer.
Een werkgever is verantwoordelijk voor het afsluiten van een verzekering die ervoor zorgt dat de schade wordt gedekt. Dit is de schade van het ongeval dat plaatsvindt onder werktijd. Op de weg is deze zorgplicht ook van toepassing. De werkgever moet dan een inzittendenverzekering afsluiten voor zijn werknemers. Als u met de auto, bestelauto of vrachtwagen de weg op gaat, is het afsluiten van deze verzekering een wettelijke vereiste voor de werkgever. De materiële- en immateriële schade die u oploopt door een aanrijding, waar uw letselschade ook onderdeel van is, wordt gedekt door deze verzekering.
Naast het feit dat een werkgever een inzittendenverzekering moet hebben, moet er ook worden gezorgd voor een veilige werkomgeving. Het is belangrijk dat bijvoorbeeld de auto waar u in rijdt gekeurd en veilig is. Het is niet de bedoeling dat u met een te zware lading rijdt of vermoeid achter het stuur gaat zitten na het maken van overuren. Wanneer er een aanrijding plaatsvindt ten gevolge van onveilige omstandigheden is de werkgever ook verantwoordelijk voor de schade.
Het kan eng lijken om deze schade te melden bij uw werkgever. Misschien bent u bang om ontslagen te worden of een sanctie te krijgen. Hier hoeft u niet bang voor te zijn. Doordat een werkgever een verzekering afsluit draait de werkgever uiteindelijk zelf niet op voor de kosten van de schade. Wanneer er een andere betrokken partij bij een aanrijding aansprakelijk is kan de werkgever de kosten voor de schade altijd weer verhalen op de verzekering van die partij. Wanneer u zelf schuldig was aan het ongeval zal de verzekering van de werkgever zelf deze schade vergoeden. Zo kost het ongeval de werkgever uiteindelijk zelf dus geen geld.
Wanneer de aanrijding opzettelijk is veroorzaakt door de werknemer, is de werkgever niet verplicht om de schade te vergoeden. Dit geldt ook voor een aanrijding die is veroorzaakt door roekeloos gedrag. Dit komt bijvoorbeeld voor als u onder invloed de auto heeft bestuurd. De schade die er bij een aanrijding wordt veroorzaakt valt dan onder uw eigen verantwoordelijkheid. De voorwaarde is wel dat de werkgever deze schuld met bewijs zelf aantoont.
Het aanvoeren van bewijs is niet altijd makkelijk. Wanneer er alcohol in het spel is geweest of de medewerker was onder invloed van drugs tijdens de aanrijding. In zo’n geval is er een grote kans dat er een politierapport is opgesteld. Dit rapport is dan voldoende bewijs voor de roekeloosheid en de bewijslast die bij de werkgever ligt. Dat is dan niet meer nodig. De werknemer is dan zelf verantwoordelijk voor de kosten.
Het kan voorkomen dat u onderweg naar uw werk een aanrijding heeft. Wie is er dan verantwoordelijk voor de schade? Uw werkgever of uzelf?
Als u naar een bepaalde locatie moet om uw arbeid te verrichten, bijvoorbeeld naar een kantoor, valt dit buiten de werktijd. Een aanrijding die dan plaatsvindt valt dan dus niet onder een verkeersongeval onder werktijd. Dit is uw eigen tijd en dan ligt de verantwoordelijk bij uzelf dus niet bij de werkgever. Dit geldt ook wanneer u in een leaseauto van de zaak rijdt, dit maakt geen verschil. Het is aan u om de schade te betalen of dit zelf met uw verzekering te regelen maar deze schade kan niet verhaald worden op de werkgever.
Wanneer u letstelschade heeft opgelopen onder werktijd door een aanrijding dan kan dat een grote invloed hebben op uw toekomst. U kunt voor alle lichamelijke en psychische schade maar ook de kosten die daar mee gepaard gaan verhalen bij de verzekeraar. Bij een bedrijfsongeval is de werkgever hier verantwoordelijk voor. U kunt een schadevergoeding claimen voor alle materiële- en immateriële schade die u heeft opgelopen. Zo kunt u denken aan:
Het is belangrijk om zo veel mogelijk documenten te verzamelen over onder andere de kosten die u heeft gemaakt ten gevolge van het ongeval en de letselschade die u heeft opgelopen. Op deze manier kan de letselschadespecialist het volledige dossier opstellen. Natuurlijk helpen wij u hier graag bij.
Letselschade brengt veel zorgen met zich mee en zet u in een lastige positie. Bij wie kunt u terecht? Waar heeft u recht op? De letselschadespecialisten van Letsel020 staan kosteloos voor u klaar om u verder te helpen. Wij nemen alles uit handen en verhalen een maximale schadevergoeding terwijl u zich volledig kan richten op uw medisch herstel.