fbpx

Verkeersongeval Schadeclaim Informatie

Heeft u letselschade opgelopen?
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!

Neem contact op voor
vrijblijvend advies!

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Wat Is een verkeersongeval?

Er zijn verschillende soorten verkeersongevallen te onderscheiden:

 • auto-ongeluk
 • fietsongeval
 • scooterongeval
 • motorongeval
 • ongeval als voetganger
 • ongeval in het openbaar vervoer

Soorten letsel na een verkeersongeval?

U kunt ernstig letsel ervaren als gevolg van een verkeersongeval:

 • whiplash
 • dwarslaesie
 • breuken (fracturen)
 • littekens
 • nek- en rugletsel
 • angststoornis
 • depressie

Aansprakelijkheid letselschade na een verkeersongeval

In beginsel is degene die de aanrijding veroorzaakt, aansprakelijk en verplicht om de schade te vergoeden. In de meeste gevallen zijn de betrokken partijen verzekerd. Indien u door schuld van een ander in het verkeer schade lijdt, dan moet de aansprakelijke partij, in dit geval diens verzekeraar, de schade vergoeden. Degene die eist moet wel bewijs aantonen dat de wederpartij een fout heeft begaan en aansprakelijk is voor de schade.

Verkeersongevallen kunnen op allerlei manieren ontstaan en tussen verschillende soorten verkeersdeelnemers plaatsvinden. Bij ieder ongeval moet de aansprakelijkheid worden uitgezocht. In de wet zijn namelijk ook regels vastgelegd waardoor bepaalde groepen verkeersdeelnemers niet altijd aansprakelijk zijn, ongeacht wie de verkeersregels overtreedt. We hebben bijvoorbeeld te maken met art. 185 Wegenverkeerswet waarbij zwakkere verkeersdeelnemers (fietsers en voetgangers) worden beschermd en daardoor in de meeste gevallen niet aansprakelijk zijn.

In andere gevallen is de werkgever, wegbeheerder of vervoerder aansprakelijk voor de schade. Indien er geen aansprakelijke wederpartij is of indien de aansprakelijkheid niet toe te kennen is aan de wederpartij, dan kan men ook aanspraak maken op de Schadeverzekering Inzittenden (SVI) als die is aangesloten.

Letselschade opgelopen door een auto ongeluk?

Bij een auto-ongeluk ontstaat er naast de schade aan uw auto vaak ook letsel. Met letselschade bedoelen we alle lichamelijke en psychische klachten als gevolg van het ongeval. Het heeft vaak ook financiële consequenties: denk aan medische kosten, gemiste inkomsten en kosten voor huishoudelijke hulp. Dit zijn allemaal kosten die u niet had voor het auto-ongeluk en deze kunnen flink oplopen, vooral wanneer u voor langere tijd niet kunt werken of zelfs arbeidsongeschikt raakt.

Indien er een ander voertuig bij betrokken was, dan kan de impact van het auto-ongeluk groot zijn waardoor u behoorlijk wat letsel kunt oplopen. Het meest voorkomende type auto-ongeval is een aanrijding achterop het voertuig, ook wel een kop-staart botsing genoemd. In de meeste gevallen is de achteropkomende bestuurder aansprakelijk. Veel bestuurders ervaren hierdoor een whiplash as gevolg van het auto-ongeluk.

Whiplash na een verkeersongeval

Veel slachtoffers lopen een whiplash op na een verkeersongeval, met name bij een kop-staart botsing. Hierbij rijdt er iemand achterop het voertuig van het slachtoffer waardoor het hoofd krachtig naar voren en achteren wordt bewogen. Whiplash klachten kunnen tijdelijk of blijvend aanhouden.

Oorzaken van letselschade

Men kan op verschillende manieren letselschade oplopen. Meer dan de helft wordt veroorzaakt door verkeersongevallen. Hierbij ontstaat vaak een whiplash wat voor veel financiële problemen kan zorgen. Veelvoorkomende oorzaken van letselschade zijn:

 • verkeersongeval
 • bedrijfsongeval
 • medische fout
 • beroepsziekte
 • ongeval met dieren
 • letsel door gebrekkige producten
 • letselschade door lichamelijk geweld
 • letselschade door sport en spel

Aangereden als fietser en letselschade

Volgens art. 185 Wegenverkeerswet zijn fietsers en voetgangers zwakkere verkeersdeelnemers. U heeft bij een aanrijding als fietser door een motorvoertuig bijna altijd recht op een schadevergoeding, zelfs als het uw eigen schuld is. U ontvangt als zwakkere verkeersdeelnemer ten allen tijde minimaal 50% schadevergoeding, tenzij het gaat om overmacht. Dit wordt de ‘50%-regel’ genoemd.

Aangereden als voetganger en letselschade

Ben u aangereden als voetganger door een motorvoertuig? Dan bent u net als fietsers beschermd onder art. 185 Wegenverkeerswet. U heeft altijd recht op minimaal 50% schadevergoeding voor de oplopen letselschade na het verkeersongeval. Indien u aangereden bent door een fietser, dan gelden de normale aansprakelijkheidsregels.

Aangereden in het openbaar vervoer en letselschade

Heeft u een ongeval gehad in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld een busongeval of treinongeval? U heeft dan mogelijk recht op een letselschadevergoeding. U kunt dan de vervoerder, het busbedrijf, NS, de trammaatschappij of metro beheerder, aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade. De vervoerder heeft namelijk een wettelijke zorgplicht om u veilig te vervoeren volgens de Wet Personenvervoer.

Aangereden op de scooter en letselschade

Heeft u een aanrijding gehad op de scooter? Heeft u letsel of letselschade opgelopen door een scooterongeval? U kunt dan mogelijk een schadevergoeding claimen indien het ongeval is veroorzaakt door een ander. Ondanks het feit dat scooterrijders extra gevaar lopen en minder bescherming hebben, worden ze niet extra beschermd zoals fiets en voetgangers wel worden.

Aangereden op de motor en letselschade

Motorrijders zijn erg kwetsbaar. U kunt op de motor al snel ernstig letsel oplopen. Echter, motorrijders zijn niet extra beschermd door de Nederlandse wet en voor deze verkeersdeelnemers gelden de ‘normale’ aansprakelijkheidsregels.

Aangereden als passagier en letselschade

Het kan voorkomen dat u als bijrijder betrokken raakt bij een verkeersongeval en daarbij letselschade oploopt. In vrijwel alle gevallen heeft u dan recht op een letselschadevergoeding, ongeacht wie de aansprakelijke partij is. In Nederland kunt u beroep doen op de ‘Bedrijfsregeling Schuldloze Derde’ waardoor u als passagier doorgaans altijd recht heeft op een schadevergoeding. Het is een regeling van het Verbond van Verzekeraars waarin is bepaald dat u als passagier altijd vergoed moet worden aangezien u niet de bestuurder bent en de aanrijding nooit door uw schuld ontstaan kon zijn. U bent volgens de Nederlandse wet de Schuldloze Derde. U als passagier bent juridisch extra beschermd door deze regeling. In dit geval kunt u de verzekeraar van de bestuurder met wie u meereed aansprakelijk stellen of de bestuurder van het andere voertuig, afhankelijk van wie het ongeval heeft veroorzaakt.

In geval u zelf schuld heeft aan het ongeluk, dan is er een mogelijkheid dat de verzekeraar uw schade niet of niet volledig zal vergoeden: denk bijvoorbeeld aan het niet dragen van een gordel.

Heeft u letselschade opgelopen?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien!

Aanrijding onbekende wederpartij en letselschade

Het kan ook weleens voorkomen dat de dader van het ongeval onbekend is. Wanneer de dader bijvoorbeeld is doorgereden na het ongeval, dan is het verhalen van een schadevergoeding lastig. In zulke gevallen kan men terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. U kunt dan uw letselschadeclaim indienen bij het Waarborgfonds. Het claimen via het Waarborgfonds wordt op dezelfde manier behandeld als met verzekeraars, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Aanrijding met kind jonger dan 14 jaar

Bij een aanrijding met een kind onder de 14 jaar, dan moet te allen tijde de bestuurder van het voertuig 100% van de schade vergoeden. Tenzij de bestuurder kan aantonen dat het gaat om overmacht, wat echter in de praktijk bijna nooit voorkomt.

Letselschade claimen na een verkeersongeval

De hoogte van uw schadeclaim is afhankelijk van diverse factoren en is niet makkelijk te berekenen. Het gaat immers om diverse soorten schade (fysiek, mentaal en financieel) die tijdelijk of blijvend kunnen aannemen.
Het bepalen van de letselschade bedragen en het exact berekenen van een letselschadevergoeding is een complexe zaak en daarom is het verstandig u te laten bijstaan door een letselschadespecialist.

Gratis rechtshulp bij letselschade na een verkeersongeval

Het oplopen van letselschade is erg vervelend. Het brengt enorm veel gevolgen met zich mee. Wanneer u letselschade oploopt door het toedoen van een ander in het verkeer, dan heeft u volgens de Nederlandse wet recht op juridische bijstand op kosten van de aansprakelijke partij. Het inschakelen van een letselschadeadvocaat of belangenbehartiger via Letsel020, de letselschadespecialist in Amsterdam, is voor u daarom volledig kosteloos! Wij nemen alles uit handen en verhalen een maximale schadevergoeding, terwijl u zich volledig kunt richten op uw herstel.

Call Now ButtonBel Ons!