fbpx

Vallen Op Het Werk

Heeft u letselschade opgelopen?
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!

Neem contact op voor
vrijblijvend advies!

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Letselschade door een val op het werk

Wanneer u aan het werk bent kan het gebeuren dat u plotseling valt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u bent uitgegleden op het bouwterrein, van een steiger of trap bent gevallen of bent gestruikeld over gereedschap. Hierdoor heeft u letselschade opgelopen en kunt u misschien wel niet meer werken of kunt u andere dagelijkse bezigheden niet meer verrichten. Bij zo’n ongeval komen dan ook vaak veel kosten kijken. Wie is hier verantwoordelijk voor? Bij wie kunt u terecht?

Werkgever is aansprakelijk bij letselschade door vallen

Wanneer u valt tijdens uw werktijd is de werkgever in principe altijd verantwoordelijk voor de schade die u oploopt. Als de werkgever volledig aansprakelijk is voor de valpartij, kunnen alle onkosten die u heeft als gevolg hiervan claimen bij de verzekeringsmaatschappij van de werkgever.

Verantwoordelijkheden werkgever

Een werkgever is volgens de Arbowet verplicht om een veilige werkplek te creëren voor de werknemer. De werkgever is begin- en eindverantwoordelijk voor het ongeval, ook al kon de werkgever er zelf niets aan doen. Het is aan de werkgever om u in te lichten over mogelijke gevaren op de werkvloer en u te instrueren over veiligheidsvoorschriften die gelden op de werkvloer. Ook is de werkgever verplicht om een verzekering af te sluiten voor bedrijfsongevallen waardoor de kosten die er bij een ongeval komen kijken door de verzekeraar vergoed zullen worden.

Aansprakelijk stellen werkgever

Het kan eng lijken om deze schade te melden bij uw werkgever. Misschien bent u bang om ontslagen te worden of een sanctie te krijgen. Dit is niet nodig. Doordat een werkgever een verzekering afsluit voor bedrijfsongevallen draait de werkgever uiteindelijk zelf niet op voor de kosten van de schade.

Eigen verantwoordelijkheid schade werknemer

Een werkgever is niet verantwoordelijk voor de schade die u oploopt wanneer het ongeval opzettelijk is veroorzaakt door de werknemer. Ook wanneer de werknemer zich roekeloos heeft gedragen is de werkgever niet verantwoordelijk. Stel dat u zich bijvoorbeeld bewust niet aan de veiligheidsvoorschriften heeft gehouden en daardoor ten val komt dan ligt de verantwoordelijkheid bij uzelf.

Aansprakelijkheid bij vallen buiten werktijd

Op straat

Nu kan het ook voorkomen dat u buiten op straat ten val komt doordat u bijvoorbeeld uitglijdt of struikelt. Het zou dan kunnen zijn dat u tevens recht heeft op een schadevergoeding. De wegbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van wegen, fietspaden en trottoirs. Daar komt bijvoorbeeld ook het onderhoud van verkeersdrempels en vluchtheuvels bij kijken. Vaak valt de verantwoordelijk dan onder een overheidslichaam, zoals de Provincie, het Rijk, de gemeente of het Waterschap.

Helaas is dit een lastig traject. De Nederlandse rechter biedt de wegbeheerder namelijk vaak veel ruimte om onder deze aansprakelijkheid uit te komen. Hierdoor is het lastig om deze schade werkelijk vergoed te krijgen. Het is daarom altijd handig om een letschadespecialist in te schakelen die u hierbij kan helpen.

 

            Bij een ander

Het kan ook voorkomen dat u bij iemand anders thuis of in een gebouw ten val komt en hierdoor letselschade oploopt. Wanneer uw val aan een ander te wijten is doordat er bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie niet te voorkomen is of iemand is onzorgvuldig geweest. Dit kan bijvoorbeeld door het niet opruimen van spullen waar je makkelijk over struikelt dan is diegene verantwoordelijk. De eigenaar of bezitter van het gebouw waar u ten val komt kan aansprakelijk gesteld worden voor uw letselschade. Het gaat hier om de juridische term ‘opstal’, geregeld in boek 6, artikel 174 van het Burgerlijk Wetboek.

Om dit te bewijzen is het ook altijd noodzakelijk om een letselschadespecialist in te schakelen. Deze heeft verstand van zaken en kan u kosteloos helpen met het opstellen van een dossier waarmee u schade kunt verhalen bij de aansprakelijke partij.

Schadevergoeding bij vallen op het werk

Er is een grote kans dat de letselschade die u oploopt door bijvoorbeeld dat u onder werktijd bent gevallen of buiten uw werk bent gevallen invloed heeft op uw dagelijkse bezigheden. Voor zowel lichamelijke als mentale schade die bij het ongeval komt kijken kan een vergoeding gevraagd worden aan de aansprakelijke partij. Voorbeelden van schade die u kunt verhalen zijn:

  • Kosten huishoudelijke hulp;
  • Verlies van inkomsten;
  • Medische kosten;
  • Reiskosten;
  • Kosten materiële schade aan uw eigendommen (auto, kleding, enz);
  • Leed, pijn en verminderde levensvreugde (smartengeld).

Het gaat dus om kosten die het slachtoffer niet had gehad wanneer het ongeval niet had plaatsgevonden. Het is belangrijk dat u zo veel mogelijk informatie verzamelt over zaken die hebben geleid tot het ongeval. Ook zijn documenten over onder andere de gemaakte kosten na het ongeval noodzakelijk om te hebben. Op deze manier kan de letselschadespecialist het volledige dossier opstellen. Natuurlijk helpen wij u hier graag bij.

Heeft u letselschade opgelopen?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien!

Gratis rechtshulp bij letselschade door een ongeval op het werk

Letselschade brengt veel zorgen met zich mee en zet u in een lastige positie. Bij wie kunt u terecht? Waar heeft u recht op? De letselschadespecialisten van Letsel020 staan kosteloos voor u klaar om u verder te helpen. Wij nemen alles uit handen en verhalen een maximale schadevergoeding terwijl u zich volledig kan richten op medisch herstel.

Call Now ButtonBel Ons!