fbpx

Letselschade Berekenen Informatie

Heeft u letselschade opgelopen?
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!

Neem contact op voor
vrijblijvend advies!

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Medische kosten

Er zijn veel verschillende medische kosten die u misschien wel vergoed wilt krijgen. De voornaamste medische vergoedingen staan hieronder op een rijtje.

Als eerst hebben we de daggeldvergoedingen van opname in het ziekenhuis of revalidatiecentrums. Deze vergoedingen zijn bedoeld om de kosten die u maakt terwijl u bent opgenomen te dekken. Denk hierbij aan de huur van de tv in uw kamer, parkeergeld die familie betaalt om u te bezoeken en de aanschaf van medische hulpmiddelen zoals een ziekenhuisbed of krukken. De daggeldvergoedingen zijn:

 • Ziekenhuis: € 30,00 vergoeding per opname dag.
 • Revalidatiecentrum: € 15,00 vergoeding per opname dag.

Hulp in huishouden

Als u hulp nodig heeft in het huishouden vanwege uw opgelopen letsel kunnen de kosten hiervoor flink aantikken. Er is daarom een vergoeding opgesteld die uitgaat van uw huishouden en zwaarte van beperking. De tabel die hierbij hoort gaat uit van een wekelijkse uitkering (7 dagen).

Bij een lichte beperking in het huishouden heeft u recht op de volgende vergoedingen per week omdat u niet uw eigen huishoudelijke taken kan vervullen:

 • Alleenstaand kan er € 69,00 per week worden verkregen.
 • Tweepersoonshuishouden kan er € 91,00 per week worden verkregen.
 • Gezin met inwonende kinderen jonger dan 5 jaar kan er € 171,00 per week worden verkregen.
 • Gezin met inwonende kinderen ouder dan 5 jaar kan er € 148,00 per week worden verkregen.

Bij een zware beperking in het huishouden heeft u recht op de volgende vergoedingen per week omdat u niet uw eigen huishoudelijke taken kan vervullen:

 • Alleenstaand kan er € 137,00 per week worden verkregen.
 • Tweepersoonshuishouden kan er € 181,00 per week worden verkregen.
 • Gezin met inwonende kinderen jonger dan 5 jaar kan er € 342,00 per week worden verkregen.
 • Gezin met inwonende kinderen ouder dan 5 jaar kan er € 295,00 per week worden verkregen.

Kosten bij studievertraging

Het oplopen van letsel kan ernstige gevolgen hebben voor de opleiding die u volgt. Gelukkig zijn de vergoedingen gebaseerd op uw opleidingsniveau en duur van afwezigheid. Het kan ook zijn dat u wel aanwezig kan zijn op uw opleiding maar niet goed kunt functioneren en dus presteren. Deze bedragen gelden dan ook voor u.

De volgende bedragen zijn gebaseerd op een jaar studievertraging:

 • Basisschool: € 6.125 per jaar studievertraging
 • Vmbo en lbo: € 14.125 per jaar studievertraging
 • Havo, mbo en vwo: € 17.175 per jaar studievertraging
 • Hbo en wo: € 20.875 per jaar studievertraging

Dus de vergoeding die u krijgt ligt geheel aan uw opleiding.

Stelt u zich voor dat u 3 maanden studievertraging oploopt vanwege uw letsel en u volgt een Hbo studie. U kunt dan het volgende doen:

€ 20.875 / 12 = € 1.739,58 voor 1 maand studievertraging maar u loopt 3 maanden studievertraging op dus dan berekent u 3 x € 1.739,58 = € 5.218,74 euro schadevergoeding voor 3 maanden studievertraging.

Verlies aan zelfwerkzaamheid

Verlies aan zelfwerkzaamheid betekent dat u niet zelf meer aan uw eigen huis kan klussen en u uw eigen tuin niet meer kan onderhouden. Het bedrag dat u vergoed krijgt hangt af van of u een eigen woning of een huurwoning heeft en hoeveel onderhoud u hieraan verrichtte.

Hieronder de schadevergoedingen als u verlies aan zelfwerkzaamheid heeft.

Bij een eigen woning:

 • Als u alle onderhoud aan uw huis en tuin zelf verricht: € 1.197,00 schadevergoeding per jaar
 • Als u alle onderhoud aan uw huis zonder tuin verricht: € 778,00 schadevergoeding per jaar
 • Als u weinig onderhoud aan uw huis en tuin verricht: € 599,00 schadevergoeding per jaar
 • Als u weinig onderhoud aan uw huis zonder tuin verricht: € 299,00 schadevergoeding per jaar

Bij een huurwoning:

 • Als u alle onderhoud aan uw huis en tuin zelf verricht: € 599,00 schadevergoeding per jaar
 • Als u alle onderhoud aan uw huis zonder tuin verricht: € 390,00 schadevergoeding per jaar
 • Als u weinig onderhoud aan uw huis en tuin verricht: € 299,00 schadevergoeding per jaar
 • Als u weinig onderhoud aan uw huis zonder tuin verricht: € 150,00 schadevergoeding per jaar

Het is ook van belang in wat voor soort woning u woont. Dat heeft invloed op het berekenen van uw uiteindelijke schadevergoeding bij verlies aan zelfwerkzaamheid.

 • Bij een vrijstaande woning rekent u het uitgerekende bedrag keer 1,3.
 • Bij een twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning rekent u het uitgerekende bedrag keer 1.
 • Bij een rijtjeswoning rekent u het uitgerekende bedrag keer 0,8.
 • Bij een flat of appartement rekent u het uitgerekende bedrag keer 0,7.

Reiskostenvergoeding

Het kan zijn dat u door uw opgelopen letsel veel extra reiskosten moet maken. Hierbij moet u denken aan ritjes naar het ziekenhuis of u kunt zelf niet meer rijden waardoor u alternatief vervoer moet gebruiken.

De tarieven voor reiskostenvergoeding zijn gebaseerd op het voertuig waar u mee reist en de gemaakte kilometers. De vergoedingen zijn als volgt:

 • Personenvoertuig: Voor het reizen met een personenauto is de vergoeding €0,26 per kilometer voor de eerste 2.000 kilometer die u per jaar reist. De reiskostenvergoeding gaat in op de dag dat u letselschade heeft opgelopen. Letsel020 raadt u aan de kilometers goed bij te houden zodat u weet waar u recht op heeft als u de kosten wil declareren.
 • Openbaar vervoer: Bij het gebruik van het openbaar vervoer worden de werkelijke kosten die u maakt vergoed. Heeft u bijvoorbeeld 200 euro aan het openbaar vervoer uitgegeven vanwege uw opgelopen letselschade, dan krijgt u deze 200 euro in zijn geheel terug!
 • Taxi: Kunt u vanwege uw letsel of het afwezig zijn van een personenvoertuig of openbaar vervoer alleen de taxi nemen, dan kunnen de kosten van de taxi ook worden gedeclareerd.

Andere vergoedingen

De bovenstaande kostenposten waar u vergoeding voor kunt krijgen zijn natuurlijk niet de enige, maar zijn wel de meest voorkomende. Er zijn echter nog vele andere kostenposten die u kunt laten vergoeden. Denk hierbij aan smartengeld. Er is echter voor smartengeld geen vaste berekening en het vaststellen van een bedrag hiervoor is dus ook complex. Indien u meer over smartengeld wilt weten kunt u deze ook op onze website vinden. Als u extra kosten maakt als gevolg van uw letsel is het altijd slim om een letselschadespecialist bij Letsel020 in te schakelen. Wij helpen u compleet vrijblijvend met het verhalen van u vergoeding!

Heeft u letselschade opgelopen?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien!

Gratis rechtshulp bij het berekenen van letselschade

Niet elke berekening bij letselschade is eenvoudig. Indien u twijfels heeft over de berekening bij letselschade dan is het zinvol om een letselschade-expert in te schakelen. Wanneer u letselschade oploopt door bijvoorbeeld een verkeersongeval dan heeft u volgens de Nederlandse wet recht op juridische bijstand op kosten van de aansprakelijke partij. Het inschakelen van een letselschadeadvocaat of belangenbehartiger via Letsel020, de letselschadespecialist in Amsterdam, is voor u daarom volledig kosteloos! We kunnen dan samen met een adviseur kijken of er aanknopingspunten zijn om de tegenpartij aansprakelijk te stellen.

Call Now ButtonBel Ons!