fbpx

Letselschade Bij Whiplashklachten

Heeft u letselschade opgelopen?
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!

Neem contact op voor
vrijblijvend advies!

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Whiplashklachten direct na het ongeval

Het oplopen van een whiplash brengt veel lichamelijke en psychische klachten met zich mee, ook al is er geen fysieke schade te vinden. Het is per whiplashtrauma verschillend wanneer de symptomen ontstaan (direct, binnen enkele uren, dagen of zelfs maanden) en hoelang ze blijven aanhouden. In de meeste gevallen hebben slachtoffers direct na het ongeval last van pijn in de nek of het hoofd. Bij een deel van de slachtoffers blijft het bij nek- en hoofdpijn, maar de pijn kan ook uitstralen naar de armen, schouders en rug. Het kan na enkele weken voorbijgaan, maar whiplashklachten kunnen ook een aantal maanden aanhouden of zelfs chronisch worden.

Lichamelijke whiplashklachten

De meest voorkomende klachten bij een whiplash die vaak direct na het ongeval binnen enkele uren of dagen optreden is nek-, hoofd- en/of rugpijn. Dit is ook logisch door de heftige beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Voorbeelden van lichamelijke whiplashklachten zijn:

 • nek- en hoofdpijn
 • pijn in de rug, armen en schouders
 • krachtsverlies in armen, handen en benen
 • oorsuizingen
 • duizeligheid
 • vlekken voor ogen
 • tintelingen in vingers of andere ledematen

Psychische whiplashklachten

Naast de lichamelijke klachten kunnen er ook psychische klachten optreden in verband met de whiplash. Het slachtoffer kan zich bijvoorbeeld minder goed concentreren of heeft last van vergeetachtigheid. Het kunnen ook klachten zijn die zich ontwikkelen op langere termijn, zoals depressie of lusteloosheid. Voorbeelden van psychische whiplashklachten zijn:

 • geheugenproblemen
 • concentratieproblemen
 • stemmingswisselingen
 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • emotionele instabiliteit
 • overgevoeligheid (bv. voor licht en geluid)
 • depressie (o.a. als gevolg van lichamelijk beperkingen)

Ernst van whiplashklachten

De ernst van het letsel hoeft niet per se in verband te staan met de ernst van het ongeval. Het is meer van belang hoe het ongeval heeft plaatsgevonden: van voren, van achteren of zijwaarts, maar ook de stand van uw hoofd tijdens de aanrijding is bepalend voor de ernst van de klachten.

De ernst van de whiplashklachten is gecategoriseerd in 4 gradaties. Bij de meest lichte vorm beperken de klachten zich tot nekklachten zonder zichtbare schade. Bij de meest ernstige vorm gaat het om beschadigingen aan wervels, breuken en neurologische uitvalsverschijnselen.

 1. uitsluitende sprake van nekklachten, maar geen fysieke schade zichtbaar
 2. sprake van nekklachten en wel fysieke schade zichtbaar, zoals drukpijn en afgenomen beweeglijkheid
 3. sprake van nekklachten en psychische schade zoals neurologische uitvalsverschijnselen
 4. sprake van nekklachten gecombineerd met breuken en dislocaties van de nekwervels of tussenwervelschijven.

De derde en vierde graad zijn symptomen kenmerkend voor ernstig whiplashletsel waarbij het slachtoffer risico loopt op een post whiplash syndroom.

Letselschade claimen bij whiplashklachten

Heeft u een ongeval gehad en daarbij een whiplash opgelopen? De schadeposten kunnen flink oplopen. Indien het ongeval is veroorzaakt door een ander, dan kunt u uw letselschade claimen op de aansprakelijke tegenpartij. U kunt dan een schadevergoeding claimen voor alle kosten die door het ongeval zijn veroorzaakt. U kunt bijvoorbeeld niet meer werken of minder genieten van het leven.

Heeft u letselschade opgelopen?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien!

Gratis rechtshulp bij whiplashklachten

Het oplopen van een whiplash door een ongeval, in de meeste gevallen een verkeersongeval, kan enorme gevolgen met zich meebrengen. Naast de lichamelijke en psychische klachten, ontstaan er vaak ook financiële problemen. Wanneer u letselschade oploopt door een ander, dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Volgens de Nederlandse wet heeft u ook recht op juridische bijstand op kosten van de aansprakelijke partij. Het inschakelen van een letselschadeadvocaat of belangenbehartiger via Letsel020, de letselschadespecialist in Amsterdam, is voor u volledig kosteloos! Wij nemen alles uit handen en verhalen een maximale schadevergoeding. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel en terugkeer naar de samenleving.

Behandeling Whiplash

Call Now ButtonBel Ons!