fbpx

Ongeval Buiten Werk

Heeft u letselschade opgelopen?
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!

Neem contact op voor
vrijblijvend advies!

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Letselschade door een ongeval buiten werk

Werkgerelateerde ongevallen die zich afspelen buiten de officiële werktijd komen vaak voor. Stel u werkt in een supermarkt en doet na uw dienst nog even wat boodschappen en u komt ten val waardoor u letselschade oploopt. Of u breekt tijdens een werkuitje uw been waardoor u niet meer kunt werken en geld misloopt. Ook wanneer u op zakenreis in een autogeluk terecht komt zult u waarschijnlijk letselschade oplopen. Dit zijn vervelende situaties en hier komen vaak veel kosten bij kijken. Wie is hier nu eigenlijk verantwoordelijk voor? Wie betaalt de schade? Waar kunt u terecht?

Aansprakelijkheid bij ongeval buiten werktijd

In eerste instantie is het voor een werkgever belangrijk om ervoor te zorgen dat een werkplek veilig is voor werknemers, dit valt onder de werkgeversaansprakelijkheid. Wanneer het ongeval buiten werktijd plaatsvindt is dit een lastigere kwestie. Om te kunnen beslissen wie er aansprakelijk gesteld kan worden voor schade door een ongeval buiten werktijd moet er gekeken worden naar verschillende zaken. Wie er verantwoordelijk is hangt altijd af van de omstandigheden en is niet eenvoudig te beslissen.

In boek 7 artikel 658 van het Burgerlijk Wetboek gaat het over de vergaande aansprakelijkheid van werkgevers voor bedrijfsongevallen. Nu wordt hier een grens gesteld: het gaat alleen over een ongeval tijdens het uitoefenen van werkzaamheden op de werkvloer tijdens werktijd. Een ‘klassiek’ arbeidsongeval dus. Dit artikel lijkt niet te zijn bedoeld voor ongevallen buiten de werktijd om.

De Hoge Raad heeft met behulp van artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek aanvullende bescherming geboden aan werknemers voor situaties in het grijze gebied tussen werk en privé. Dit artikel gaat wél over ongevallen die arbeidsgerelateerd zijn en niet gekwalificeerd zijn als een ‘klassiek’ arbeidsongeval. Hierbij kunt u dus denken aan verkeersongevallen of ongevallen tijdens een bedrijfsuitje. Met behulp van dit artikel staat het alsnog niet zwart op wit wie er verantwoordelijk is voor de schade die is veroorzaakt door een ongeval. Om een werkgever aansprakelijk te stellen voor de schade die een werknemer oploop buiten werktijd, kunt u onder andere kijken naar de volgende vragen:

 • Is de situatie waarin het ongeval is ontstaan werkgerelateerd?
 • Gaat het om een activiteit/gebeurtenis waar het voor de werkgever van tevoren bekend was dat het specifieke risico’s met zich mee zou brengen?
 • Was het voor een werknemer verplicht om deel te nemen aan het uitstapje/de activiteit?
 • Van wie kwam het initiatief van het uitstapje/de activiteit en wie organiseerde het?
 • Was het voor de werkgever redelijkerwijs mogelijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Bij een ongeval buiten werktijd om zoals hierboven is beschreven, is het aan de werknemer zelf om te bewijzen dat de werkgever tekort is gekomen jegens hem.

Verantwoordelijkheden werkgever

Volgens boek 7 artikel 611 van het Burgerlijk Wetboek is een werkgever verplicht om zorg te dragen voor een behoorlijke verzekering. Als er bijvoorbeeld sprake is van verkeersdeelname van een werknemer, is er een vooraf kenbaar specifiek risico. Een werkgever is dan verplicht om een verzekering af te sluiten die de schade van een verkeersongeval dekt. Wanneer de werkgever dit niet heeft gedaan dan ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever zelf. De schade die dan veroorzaakt is door het verkeersongeval kan dan bijna altijd worden verhaald op de werkgever.

Aansprakelijk stellen werkgever

Wanneer u recht denkt te hebben op een schadevergoeding van een werkgever is de volgende stap de werkgever aansprakelijk stellen. Veel werknemers kunnen angstig worden van het idee dat ze hun werkgever aansprakelijk moeten stellen voor een ongeval. Misschien bent u bang om ontslagen te worden of een sanctie te krijgen. Nu is het zo dat de meeste werkgevers verzekerd zijn voor dit soort ongevallen. Hierdoor draait de werkgever niet zelf op voor de kosten.

Eigen verantwoordelijkheid schade werknemer

Een werkgever is niet verantwoordelijk voor de schade die u oploopt wanneer het ongeval opzettelijk is veroorzaakt door de werknemer. Ook wanneer de werknemer zich roekeloos heeft gedragen is de werkgever niet verantwoordelijk. Het kan zijn dat u tijdens het bedrijfsuitje bijvoorbeeld gaat boogschieten en dat u door roekeloosheid een collega in zijn been schiet. De kosten voor de schade die hiermee gepaard gaan vallen dan onder uw eigen verantwoordelijkheid. Een werkgever kan hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden.

Schadevergoeding bij ongeval buiten werk

Er is een grote kans dat de letselschade die u oploopt, doordat u een ongeval heeft gehad, invloed heeft op uw dagelijkse bezigheden. Voor zowel lichamelijke- als mentale schade die bij het ongeval komt kijken kan een vergoeding gevraagd worden bij de aansprakelijke partij. Voorbeelden van schade die u kunt verhalen zijn:

 • Kosten huishoudelijke hulp
 • Verlies van inkomsten
 • Medische kosten
 • Reiskosten
 • Kosten materiële schade aan uw eigendommen (auto, kleding, enz)
 • Leed, pijn en verminderde levensvreugde (smartengeld).

Het gaat dus om kosten die het slachtoffer niet had gehad wanneer het ongeval niet had plaatsgevonden. Het is belangrijk dat u zo veel mogelijk informatie verzamelt over zaken die hebben geleid tot het ongeval. Ook documenten van de gemaakte kosten na het ongeval zijn noodzakelijk om te hebben. Op deze manier kan de letselschadespecialist het volledige dossier opstellen. Het is vaak lastig om de benodigde gegevens te verzamelen maar de letselschadespecialist helpt u hier dan ook graag bij.

Heeft u letselschade opgelopen?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien!

Gratis rechtshulp bij letselschade door ongeval buiten werk

Letselschade brengt veel zorgen met zich mee en zet u in een lastige positie. Bij wie kunt u terecht? Waar heeft u recht op? De letselschadespecialisten van Letsel020 staan kosteloos voor u klaar om u verder te helpen. Wij nemen alles uit handen en verhalen een maximale schadevergoeding terwijl u zich volledig kan richten op medisch herstel.

Wat is letselschade?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien

Letselschade is alle lichamelijke en psychische schade die iemand kan ondervinden na een ongeval. Bent u slachtoffer van een ongeval en heeft u daardoor letsel opgelopen? Indien het ongeval is veroorzaakt door een ander, dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen. Bij Letsel020 ontvangt u 100% kosteloos juridische hulp en advies bij letselschade door deskundigen!

Letselschade claimen?

Uw schadevergoeding ontvangen in 3 stappen!

Het verhalen van een letselschadevergoeding is complex en het is daarom verstandig om een letselschadespecialist in te schakelen. Letsel020 kan u daarbij helpen!

schade-melden

Meld Uw Schade

Uw schade wordt binnen 24 uur beoordeeld! Vervolgens houden we een intakegesprek bij u thuis, op kantoor, of telefonisch.

Letselschade-expert-claimen-uw-schade

Schade Verhalen

We brengen de schade in kaart en stellen de tegenpartij aansprakelijk voor het verhalen van uw schadevergoeding.

Ontvang-Uw-Vergoeding

Ontvang Uw Vergoeding

U ontvangt tussentijds voorschotten en bij de afwikkeling een slotbetaling. U krijgt waar u recht op heeft.

100% kosteloos

Volgens de wet moet de aansprakelijke verzekeraar onze kosten betalen!

+10 jaar ervaring

U wordt geholpen door betrouwbare en deskundige letselschadespecialisten.

Onafhankelijk

We zijn onafhankelijk van verzekeraars en treden uitsluitend op voor slachtoffers.

Heeft u letselschade opgelopen?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien!