fbpx

WHIPLASH Schadeclaim Informatie

Heeft u letselschade opgelopen?
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!

Neem contact op voor
vrijblijvend advies!

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Wat Is een whiplash?

Een whiplash is een vorm van letsel aan uw nek wat vaak voorkomt na een ongeval. Het is een verzamelnaam voor de klachten die ontstaan door het ongeval waarbij het hoofd en de nek krachtig heen en weer worden bewogen. Het kan duiden op de plotselinge beweging zelf (letterlijk betekent het zweepslag) of op het letsel dat ontstaat door de plotselinge beweging tijdens het ongeval.

  • Een whiplash is de slingerende heen en weer beweging van het hoofd tijdens een ongeval.
  • Een whiplash is een verzamelnaam voor de klachten die ontstaan door deze beweging.

Oorzaken van een whiplash

In 70% van de gevallen ontstaat een whiplash na een verkeersongeval, met name bij kop-staartbotsingen met een auto. Het komt voor wanneer een stilstaand of langzaam rijdende voertuig van achteren wordt aangereden en hierdoor het voertuig van het slachtoffer plotseling naar voren schiet. Het hoofd wordt dan krachtig heen en weer bewogen waardoor het lichaam wordt gedrukt tegen de stoel door de veiligheidsgordel en de nek overbelast raakt door overstrekking. Een whiplash kan ook ontstaan door andere soorten ongevallen zoals een val van een trap, een ongeval tijdens het sporten of een harde stoot.

Aansprakelijkheid bij een whiplash

Indien u door toedoen van een ander een whiplash heeft opgelopen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een schadevergoeding. U moet dan wel eerst de aansprakelijke partij aansprakelijk stellen. Indien u een whiplash heeft opgelopen door een kop-staartbotsing, waarbij u van achteren bent aangereden, dan is vrijwel in alle gevallen de achterop rijdende auto aansprakelijk voor de geleden letselschade. Het is echter niet makkelijk om een letselschadevergoeding te claimen bij een whiplash. Met name het aantonen van de whiplash klachten als gevolg van het ongeval is complex.

Diagnose whiplash

Bij een whiplash kunnen er klachten optreden zonder fysieke schade, waardoor het medisch lastig is aan te tonen. Het is niet of nauwelijks zichtbaar in het lichaam, ook niet met röntgenfoto’s of scans (‘niet objectiveerbaar’). Het is daarom van belang om direct de huisarts te bezoeken en alle medische klachten vast te leggen die zijn ontstaan door het ongeval. De diagnose whiplash wordt daarom in de meeste gevallen vastgesteld door te kijken naar een aantal lichamelijke en psychische klachten die hierop duiden. De huisarts zal dan vragen stellen over de aard van de klachten: deze indirecte manier van diagnosticeren wordt ‘anamnese’ genoemd.

Whiplashklachten na een ongeval

Bij een whiplash worden de spieren extra belast en kunnen er beschadigingen ontstaan aan onder andere de nekwervels, spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Het typische van een whiplash is dat er vaak aan de buitenkant niets is te zien, maar dat er wel lichamelijke en psychische klachten optreden.

Lichamelijke en psychische whiplash klachten

In veel gevallen blijft het bij een whiplash bij nek- en hoofdletsel. Het gaat immers om een slingerbeweging van het hoofd waardoor onder andere de nekwervels uitrekken en in ernstige gevallen worden beschadigd. De nekwervels reiken tot aan de hersenstam waardoor niet alleen nekpijn een eerste symptoom is, maar ook hoofdpijn. In een gedeelte van de gevallen kan de pijn ook uitstralen naar de rug, armen en schouders. Naast de lichamelijke klachten kunnen er ook psychische klachten ontstaan, zoals stress, vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Veelvoorkomende lichamelijke en psychische whiplash klachten zijn:

  • nekpijn
  • hoofdpijn
  • rugpijn
  • duizeligheid
  • vermoeidheid
  • concentratieproblemen
  • tintelingen in vingers

Soorten whiplashklachten

De soorten whiplashklachten kunnen ingedeeld worden op basis van de ernst, namelijk in vier gradaties. Bij de eerste graad gaat het uitsluitend om nekklachten. Bij de tweede graag is er ook fysieke schade zichtbaar. Bij de derde en vierde graad gaat het om een ernstig whiplashtrauma met neurologische uitvalsverschijnselen en/of breuken en disclocaties van wervels.

Heeft u letselschade opgelopen?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien!

Post whiplash syndroom

De gevolgen van een whiplash treden vaak pas op na enkele uren of dagen na het ongeval. Het kan van tijdelijke aard zijn, maar ook permanent. We spreken van een post whiplash syndroom als whiplashsymptomen langer dan 3 maanden aanhouden. Het slachtoffer heeft een zware whiplashtrauma opgelopen en hierdoor mogelijk chronische whiplashklachten ontwikkeld. Een post whiplash syndroom komt niet vaak voor, maar als het voorkomt kan het grote invloed hebben op het leven van een slachtoffer. Hierom moet er bij de berekening van de schadevergoeding ook rekening gehouden worden met toekomstige schade.

Whiplash behandeling

Nadat de diagnose whiplash wordt vastgesteld, wordt het slachtoffer in de meeste gevallen geadviseerd om voldoende rust te nemen en uw bewegingen en activiteiten geleidelijk op te pakken. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten vanzelf binnen 6 weken en 3 maanden. De huisarts kan het slachtoffer ook doorverwijzen naar een specialist, zoals de fysiotherapeut, om herstel te bespoedigen. Vrijwel iedereen geneest binnen een jaar. Het kan echter ook langer aanhouden of in sommige gevallen zelfs chronisch worden.

Letselschade claimen bij een whiplash

Heeft u een ongeval gehad en daarbij een whiplash opgelopen? De schadeposten kunnen flink oplopen. Indien het ongeval is veroorzaakt door een ander, dan kunt u uw letselschade claimen op de aansprakelijke tegenpartij. U kunt dan een schadevergoeding claimen voor alle kosten die door het ongeval zijn veroorzaakt. U kunt bijvoorbeeld niet meer werken of minder genieten van het leven.

Gratis rechtshulp bij een whiplash

Het oplopen van een whiplash door een ongeval, in de meeste gevallen een verkeersongeval, kan enorme gevolgen met zich meebrengen. Naast de lichamelijke en psychische klachten, ontstaan er vaak ook financiële problemen. Wanneer u letselschade oploopt door een ander, dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Volgens de Nederlandse wet heeft u ook recht op juridische bijstand op kosten van de aansprakelijke partij. Het inschakelen van een letselschadeadvocaat of belangenbehartiger via Letsel020, de letselschadespecialist in Amsterdam, is voor u volledig kosteloos! Wij nemen alles uit handen en verhalen een maximale schadevergoeding. U kunt zich dan volledig op medisch herstel en terugkeer naar de samenleving.

Call Now ButtonBel Ons!