Whiplash Behandeling
Neem contact op voor
vrijblijvend advies!
Neem contact op voor
vrijblijvend advies!
Een whiplash is een aandoening aan de nek en wordt veroorzaakt doordat het hoofd hard heen en weer bewegingen maakt tijdens een ongeval. Het merendeel van de slachtoffers geneest volledig binnen enkele weken. Whiplashklachten kunnen echter ook blijven aanhouden voor een langere periode, zelfs enkele maanden of jaren na het ongeval. Heeft u een whiplash opgelopen? Het snel en goed behandelen van uw whiplash is dan van belang om de kans op aanhoudende klachten te verkleinen.
De symptomen bij een whiplash zijn moeilijk of niet aan te tonen: het kan niet gezien worden op röntgenfoto’s of scans. Maar een whiplash kan veel verschillende klachten als gevolg hebben. Vrijwel alle slachtoffers hebben in meer of mindere mate last van nekklachten, maar dit gaat vaak ook in combinatie met een aantal andere pijnklachten. Het kan ook leiden tot psychische klachten. Veelvoorkomende whiplash symptomen zijn pijn in de nek, het hoofd en de rug, geheugenproblemen, concentratiestoornissen en vermoeidheid.
Klik hier voor meer informatie over whiplashklachten.
Het is raadzaam om zo snel mogelijk een huisarts te bezoeken na het ongeval. De huisarts analyseert uw klachten en kan de diagnose whiplash vaststellen. In de meeste gevallen zal de huisarts u vragen om een aantal weken voldoende rust te nemen. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar een medisch specialist, zoals de fysiotherapeut. Het is belangrijk om regelmatig de huisarts te bezoeken om uw whiplash goed te behandelen.
In meer dan de helft van de gevallen herstellen slachtoffers na een whiplash binnen zes weken en vrijwel iedereen is na een jaar hersteld. In de meeste gevallen zal er geadviseerd worden door de huisarts om de eerste dagen of weken genoeg rust te nemen en eventueel pijnstillers te gebruiken. Het is ook van belang om gedoseerd te blijven bewegen: bewegen werkt herstellend voor uw nek en is zelfs beter dan rust houden. U moet uw nek natuurlijk niet overbelasten, maar stapsgewijs meer bewegen en activiteiten opbouwen. Uw nek kan namelijk overbelast raken door ‘zware’ activiteiten (bv. autorijden, fietsen, ramen wassen enz.) waarbij uw nek wat langer in één houding wordt belast.
Op het moment zijn er nog geen bewezen middelen om een whiplash volledig te genezen, maar u kunt wel het herstel bespoedigen. U moet hiervoor actief omgaan met uw whiplashtrauma, anders wordt op den duur terugkeren juist moeilijker. Hieronder een aantal tips voor u zelf:
In de meeste gevallen gaan whiplashklachten na verloop van tijd vanzelf voorbij. Wanneer de klachten na 3 maanden nog blijven aanhouden, dan spreekt men van chronische klachten. Chronische whiplashklachten ontstaan met name vanwege ineffectieve behandeling van het whiplashletsel. Mogelijke behandelingen hiervoor zijn:
Herstel wordt ook bepaald door het verloop van het letselschadeproces. Slachtoffers worden vaak niet serieus genomen door verzekeraars omdat het gaat om moeilijk objectiveerbare klachten. Verzekeraars trekken al snel de conclusie dat het tussen de oren zit. Hierdoor kunnen er psychologische veranderingen ontstaan, zoals het ontwikkelen van angstgevoelens, depressie of emotionele labiliteit. Het is dan raadzaam om langs een psycholoog of psychotherapeut te gaan voor spoedig herstel.
t u een ongeval gehad en daarbij een whiplash opgelopen? De schadeposten kunnen flink oplopen. Indien het ongeval is veroorzaakt door een ander, dan kunt u uw letselschade claimen op de aansprakelijke tegenpartij. U kunt dan een schadevergoeding claimen voor alle kosten die door het ongeval zijn veroorzaakt. U kunt bijvoorbeeld niet meer werken of minder genieten van het leven.
Bij het berekenen van de schadevergoeding moet er bij een post-whiplash syndroom ook rekening gehouden worden met kosten en inkomensverlies in de toekomst en de opgelopen immateriële schade of smartengeld die niet direct in geld uit te drukken zijn (b.v. psychische schade en gederfde levensvreugde).
Het oplopen van een whiplash door een ongeval, in de meeste gevallen een verkeersongeval, kan enorme gevolgen met zich meebrengen. Naast de lichamelijke en psychische klachten, ontstaan er vaak ook financiële problemen. Wanneer u letselschade oploopt door een ander, dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Volgens de Nederlandse wet heeft u ook recht op juridische bijstand op kosten van de aansprakelijke partij. Het inschakelen van een letselschadeadvocaat of belangenbehartiger via Letsel020, de letselschadespecialist in Amsterdam, is voor u volledig kosteloos! Wij nemen alles uit handen en verhalen een maximale schadevergoeding. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel en terugkeer naar de samenleving.