fbpx

Heftruck Ongeval

Heeft u letselschade opgelopen?
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!

Neem contact op voor
vrijblijvend advies!

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Letselschade door een heftruck ongeval

Een ongeval tijdens werktijd dat veroorzaakt is door een heftruck komt regelmatig voor in Nederland. Zo’n ongeval kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden wanneer er met een heftruck achteruit wordt gereden en er daardoor een aanrijding met een werknemer plaatsvindt. Ook kan er door het verschuiven van een lading op een heftruck een ongeluk ontstaan. De kans is groot dat er hierbij letselschade wordt opgelopen en dit brengt veel kosten met zich mee. Wie is er verantwoordelijk voor deze kosten? Bij wie kunt u terecht?

Werkgever is aansprakelijk voor letselschade door heftruck

De letselschade die u oploopt als werknemer, als gevolg van een ongeluk met een heftruck, valt bijna altijd onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. De kosten die u maakt als gevolg van het ongeval moeten worden vergoed door de werkgever. Zowel de heftruckchauffeur als een andere werknemer kunnen letsel oplopen. In beide gevallen kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld.

Verantwoordelijkheden werkgever

De werkgever heeft een zorgplicht die wettelijk is bepaald. Daarin staat dat de werkgever er alles aan moet doen om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. Er moeten duidelijke instructies worden gegeven over hoe je als werknemer veilig te werk gaat. Dit gaat dan bijvoorbeeld over wat voor beschermende kleding de werknemer moet dragen of hoe een werkplek netjes achtergelaten moet worden. Op deze manier worden bedrijfsongevallen zo veel mogelijk vermeden. Het is ook belangrijk dat een heftruckbestuurder goed is opgeleid en zijn verantwoordelijkheden kent. Hier moet de heftruckbestuurder onder andere rekening mee houden:

  • Wat is het maximale gewicht dat getild mag worden?
  • Ligt de lading stabiel op de vorken?
  • Hoe snel mag er gereden worden?
  • Wordt er genoeg afstand gehouden met voorgangers?
  • Wordt er veilige kleding gedragen?
  • Wordt er een gordel gedragen?

Het is aan de werkgever om hier voldoende toezicht op te hebben en zijn werknemers te informeren over de veiligheid. Deze informatie moet regelmatig opgefrist worden bij de werknemers zodat ze alert blijven in het werk dat ze doen.

Aansprakelijk stellen werkgever

Veel werknemers kunnen angstig worden van het idee dat ze hun werkgever aansprakelijk moeten stellen voor een bedrijfsongeval. Misschien bent u bang om ontslagen te worden of een sanctie te krijgen. Dit is niet nodig. Doordat een werkgever een verzekering afsluit voor bedrijfsongevallen, draait de werkgever uiteindelijk zelf niet op voor de kosten van de schade.

Eigen verantwoordelijkheid schade werknemer

Een werkgever is niet verantwoordelijk voor de schade die u oploopt wanneer het ongeval opzettelijk is veroorzaakt door de werknemer. Ook wanneer de werknemer zich roekeloos heeft gedragen is de werkgever niet verantwoordelijk. Stel dat u graag de maximale snelheid van de vorkheftruck wil testen en een wedstrijdje doet met een collega waardoor er een aanrijding met een voetganger plaatsvindt, dan zal u zelf verantwoordelijk zijn voor de schade die hierbij komt kijken.

Nu is het aan de werkgever zelf om bewijs te leveren wanneer er sprake was van opzet of roekeloos gedrag. Het aantonen hiervan kan best lastig zijn.

Aansprakelijkheid bij heftruckongeval buiten werktijd

Het kan ook mogelijk zijn dat er een ongeval plaatsvindt met een heftruck buiten uw werktijd. De letselschade die u hierbij oploopt komt meestal voor de rekening van de gebruiker of eigenaar van de heftruck. Dit is ook zo wanneer u geen werknemer bent. De heftruckbestuurder is verantwoordelijk voor het veilig besturen van de heftruck en is daardoor aansprakelijk voor alle schade. Dit geldt voor zowel materiële- als immateriële schade. Hier kan een schadevergoeding voor worden geclaimd.

Schadevergoeding bij ongeval met heftruck

Er is een grote kans dat de letselschade die u oploopt, doordat u bijvoorbeeld gevallen bent tijdens of buiten uw werk om, invloed heeft op uw dagelijkse bezigheden. Voor zowel lichamelijke- als mentale schade die bij het ongeval komt kijken, kan een vergoeding gevraagd worden aan de aansprakelijke partij. Voorbeelden van schade die u kunt verhalen zijn:

  • Kosten huishoudelijke hulp
  • Verlies van inkomsten
  • Medische kosten
  • Reiskosten
  • Kosten materiële schade aan uw eigendommen (auto, kleding, enz)
  • Leed, pijn en verminderde levensvreugde (smartengeld)

Het gaat dus om kosten die het slachtoffer niet had gehad wanneer het ongeval niet had plaatsgevonden. Het is belangrijk dat u zo veel mogelijk informatie verzamelt over zaken die hebben geleid tot het ongeval. Alle voorzorgsmaatregelen die een werkgever moet hebben genomen zijn van toepassing bij het verhalen van de schade. Zo kan er gekeken worden naar de volgende punten:

  • Was de heftruckbestuurder opgeleid?
  • Is er aan de veiligheidsvoorzieningen voldaan? (Denk aan achteruitkijkspiegels, gordels, snelheidsbegrenzers, enzovoort)
  • Was er voldoende scheiding tussen de voetgangers en de heftruck?

Documenten van onder andere de gemaakte kosten na het ongeval zijn noodzakelijk om te hebben. Op deze manier kan de letselschadespecialist het volledige dossier opstellen. Het is vaak lastig om de benodigde gegevens te verzamelen maar de letselschadespecialist helpt u hier dan ook graag bij.

Heeft u letselschade opgelopen?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien!

Gratis rechtshulp bij letselschade door ongeval met heftruck

Letselschade brengt veel zorgen met zich mee en zet u in een lastige positie. Bij wie kunt u terecht? Waar heeft u recht op? De letselschadespecialisten van Letsel020 staan kosteloos voor u klaar om u verder te helpen. Wij nemen alles uit handen en verhalen een maximale schadevergoeding terwijl u zich volledig kan richten op het medisch herstel.

Call Now ButtonBel Ons!