fbpx

Letselschade Door Auto-Ongeluk

Heeft u letselschade opgelopen?
U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding!

Neem contact op voor
vrijblijvend advies!

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Letselschade door auto-ongeluk

Heeft u een aanrijding met de auto gehad in of rondom Amsterdam en daarbij letsel opgelopen? U heeft mogelijk recht op een vergoeding als het ongeluk is veroorzaakt door een ander. U kunt dan naast de schade aan uw auto ook de letselschade verhalen op de aansprakelijke partij. Met letselschade bedoelen we de materiële- en immateriële schade die u oploopt als gevolg van het auto-ongeluk. U moet dan
denken aan een vergoeding voor de lichamelijke, psychische en financiële consequenties van het ongeval.
Bij een botsing tussen twee motorvoertuigen kan de klap enorm zijn. U kunt tijdelijk of langdurig pijn en andere medische klachten ervaren. Veelvoorkomende klachten zijn nek-, hoofd- en rugpijn wat vaak duidt op een whiplash. De kosten hierbij kunnen flink oplopen. Laat u daarom altijd bijstaan door een letselschadespecialist.
Bij Letsel020 kunt u gratis advies en juridische hulp krijgen!

Aansprakelijkheid auto-ongeluk en letselschade

U heeft letselschade opgelopen als gevolg van het auto-ongeluk en vraagt zich af wie de schade moet betalen. In principe is degene die de verkeersregels overtreedt de aansprakelijke partij. Het is echter niet altijd even eenvoudig om letselschade te laten vergoeden door de aansprakelijke verzekeraar. Het kan voorkomen dat beiden
partijen schuld hebben aan het ongeval, bijvoorbeeld als de een te snel rijdt en de ander door rood. In dit geval wordt de schade gedeeld. Het kan ook voorkomen dat de aansprakelijkheid geheel wordt afgewezen door de aansprakelijke verzekeraar, waardoor er een discussie ontstaat over de aansprakelijkheid.
Bij een aanrijding met fietsers of voetgangers ligt de aansprakelijkheid anders: zwakkere verkeersdeelnemers zijn wettelijk beschermd (art. 185 Wegenverkeerswet) en ontvangen in beginsel altijd 50% schadevergoeding, zelfs als ze geheel verantwoordelijk zijn voor het ongeval. Passagiers zijn altijd beschermd via de ‘Bedrijfsregeling Schuldloze Derde’ en krijgen altijd hun letselschade vergoed door
de aansprakelijke derde partij of bestuurder.
Indien u zelf verantwoordelijk bent voor het ongeluk, dan moet u de schade vergoeden van de tegenpartij. U kunt zelf ook een vergoeding krijgen voor uw letselschade via de Schadeverzekeringen Inzittenden (SVI). Bij blijvende invaliditeit of overlijden kunt u eventueel ook aanspraak maken op de Ongevallenverzekering Voor Inzittenden (OVI). De SVI en OVI zijn aanvullende verzekeringen en moeten
vooraf zijn afgesloten op de polis van uw autoverzekering.

Kop-staartbotsing en letselschade

Een kop-staartbotsing is één van de meest voorkomende type auto-ongelukken. Hierbij rijdt een auto achterop een andere auto en ontstaat in de meeste gevallen wanneer de achterop rijdende auto te dicht op zijn voorganger zit. Het gevolg is vaak ernstig letsel, zelfs als de snelheid niet hoog is. Het kan leiden tot een whiplash. Een whiplash betekent letsel aan uw nek, hoofd en/of rug als gevolg van de kop-
staartbotsing. Iemand rijdt achterop uw auto waardoor uw hoofd krachtig naar voren en naar achteren beweegt net als de beweging van een zweep (‘whip’ in het Engels).
U heeft dan mogelijk recht op een letselschadevergoeding die bestaat uit een materieel component (financieel) en immateriële schade (ook wel smartengeld).

Heeft u letselschade opgelopen?

Laat ons u gratis en vrijblijvend van advies voorzien!

Kettingbotsing en letselschade

Bij een kettingbotsing zijn er meerdere partijen betrokken en is de aansprakelijk vaak moeilijker te bepalen: wie betaalt welke schade? Dit komt omdat als hoofdregel de achterop rijdende bestuurder aansprakelijk is voor de schade van zijn voorganger.
Hierdoor zal u degene die achter u reed aansprakelijk moeten stellen en vervolgens zal degene die vóór u reed u weer aansprakelijk stellen, enz. Om deze reden hebben verzekeraars onderling afspraken gemaakt dat in zulke gevallen de achterop rijdende auto altijd de schade van zijn voorganger moet vergoeden.
Bij kettingbotsingen ontstaan net als bij een kop-staartbotsing vaak ook nek-, hoofd-en rugklachten of een whiplash. De totale schade kan echter aanzienlijk groter zijn afhankelijk van het aantal betrokkenen.

Eenzijdig auto-ongeval en letselschade

Het komt ook regelmatig voor dat er maar één partij betrokken is bij een auto-
ongeval, ook wel een eenzijdig ongeval. Hierbij kunt u denken aan een auto die in de slip raakt en tegen een boom, muur of vangrail aanbotst. Het is vaak een gevolg van even een appje sturen of handheld bellen, slechte weersomstandigheden of in slaap vallen tijdens het rijden. Bij een eenzijdig ongeval bent u in principe zelf aansprakelijk. Het ligt dan aan uw verzekering wat u wel of niet vergoed krijgt. Bij een Allrisk-verzekering kunt u de voertuig schade claimen, maar niet uw letselschade.
Indien u een aanvullende SVI of OVI verzekering heeft afgesloten, kunt u uw letselschade hierop claimen.
Letsel020 kan u ook bij een eenzijdig ongeval gratis advies en juridische hulp bieden!

Letselschadevergoeding claimen bij een auto-ongeluk

Bij een auto-ongeluk wordt er gekeken naar wie er aansprakelijk is voor de aanrijding met de auto. Het is belangrijk om het volgende te doen voor het vaststellen van de aansprakelijkheid en uw letselschade.

  • vul het aanrijdingsformulier zo volledig mogelijk in met de tegenpartij
  • maak foto’s van het ongeval, de schade en uw letsel
  • verzamel getuigen en schrijf hun gegevens op voor eventuele
    getuigenverklaringen  Indien er politie aanwezig is, beschrijf het ongeval dan zo duidelijk mogelijk voor een volledig politierapport
  • leg uw klachten vast: ga naar de huisarts om de medische situatie in kaart te brengen
  • houd alle kosten nauwkeurig bij

Het aanrijdingsformulier, de getuigenverklaringen, de foto’s en het politierapport kunnen allemaal gebruikt worden om de aansprakelijkheid te bepalen. Het vastleggen van uw medische klachten kan ook worden gebruikt als bewijs, maar is met name belangrijk voor het claimen van uw letselschadevergoeding. Het komt
geregeld voor dat de betrokkenen na een auto-ongeval letsel oplopen. Denk aan de lichamelijke en geestelijke klachten, maar ook de financiële consequenties die hierbij komen kijken.

Kosten bij letsel zijn onder andere:

  • medische kosten
  • gederfde inkomsten
  • reiskosten
  • huishoudelijke hulp
  • immateriële schade (ook wel smartengeld) zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde.

Gratis rechtshulp bij letselschade na een auto-ongeluk

Het oplopen van letselschade is erg vervelend. Het brengt enorm veel zorgen met zich mee. Wanneer u letselschade oploopt door een auto-ongeluk en het was de schuld van iemand anders, dan heeft u volgens de Nederlandse wet recht op juridische bijstand op kosten van de aansprakelijke partij. Het inschakelen van een letselschadeadvocaat of belangenbehartiger via Letsel020, de letselschadespecialist in Amsterdam, is voor u daarom volledig kosteloos! Wij nemen alles uit handen en verhalen een maximale schadevergoeding, terwijl u zich volledig kunt richten op uw herstel.

Call Now ButtonBel Ons!