Letselschade door een bedrijfsongeval
Neem contact op voor
vrijblijvend advies!
Neem contact op voor
vrijblijvend advies!
Wanneer u op de werkvloer een ongeval heeft gehad en hierdoor letsel oploopt, dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. De werkgever is namelijk vrijwel altijd aansprakelijk voor de letselschade die u oploopt door een bedrijfsongeval.
Voorbeelden van bedrijfsongevallen kunnen zijn:
Maar ook een ongeluk met de bedrijfsauto wordt beschouwd als bedrijfsongeval.
Het kan leiden tot allerlei soorten letselschade, zoals botbreuken of zelfs beknelde of geamputeerde ledematen. We spreken van een ernstig arbeidsongeval wanneer men blijvend letselschade oploopt of zelfs komt te overlijden. In zulke gevallen is de werkgever verplicht om een melding te maken bij de Arbeidsinspectie.
Maar ook als het niet om ernstig letsel gaat, is de schade vaak groter dan verwacht.
De werknemer maakt allerlei extra kosten die voortvloeien uit het ongeval. Het kan zijn dat u tijdelijk minder mobiel of zelfredzaam bent. U verliest inkomen door tijdelijke arbeidsongeschiktheid en heeft wellicht hulp nodig in en rondom uw huis (huishoudelijke hulp). Ook voor schade aan uw bezittingen, extra ziektekosten, extra
reiskosten en immateriële schade, zoals angst of depressie, kunt u een schadevergoeding krijgen.
Indien u een ongeluk heeft gehad tijdens werktijd, dan is in de meeste gevallen de werkgever aansprakelijk. Uw werkgever heeft een wettelijke zorgplicht om de veiligheid van haar werknemers te garanderen. Dit betekent dat werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkomgeving en voldoende voorzorgsmaatregelen moeten
nemen om een bedrijfsongeval zoveel mogelijk te beperken.
Indien het bedrijfsongeval buiten de schuld van de werknemer ligt, dan kan de werknemer letselschade claimen bij de werkgever. De werknemer moet dan aannemelijk maken dat er sprake is van letselschade en dat de opgelopen letselschade direct is ontstaan door het bedrijfsongeval. Voor de werknemer is dit vrij eenvoudig in de praktijk. Bij de werkgever ligt de bewijslast: indien hij het niet eens is met de aansprakelijkheid, moet de werkgever aantonen dat de werkomgeving veilig is, dat er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, dat een andere partij aansprakelijk is of dat de werknemer zelf door roekeloosheid of opzet aansprakelijk is.
In de praktijk is dit zeer moeilijk om aan te vechten voor de werkgever.
Veel mensen vinden het lastig om hun eigen werkgever aansprakelijk te stellen. De reden hiervoor is dat ze bang zijn voor een conflict met de werkgever. Werkgevers zijn in de meeste gevallen echter goed verzekerd voor bedrijfsongevallen via een bedrijfsongevallenverzekering, waardoor het hen niets kost.
Het is natuurlijk wel van belang om de letsel schadeclaim op de juiste manier af te wikkelen en de goede relatie intact te houden. Het is daarom verstandig om het claimen van uw letselschade over te laten aan een ervaren letselschadespecialist.
Letsel020 behandelt ook bedrijfsongevallen en heeft ervaren specialisten op dit gebied. De bedrijfsongevallenverzekering van uw werkgever zou zelfstandig de schade kunnen berekenen, maar deze valt vrijwel altijd lager uit dan wanneer u het via een bureau als ons zou doen.
Verzekeraars willen namelijk uit eigen belang zo
min mogelijk uitkeren. Als letselschadebureau staan wij helemaal los van de verzekeraar en kunnen wij ervoor zorgen dat uw belang voorop staat en de maximale schadevergoeding ontvangt.
Bedrijfsongevallen hoeven niet op locatie van het bedrijf plaats te vinden. Als u tijdens werktijd met een bedrijfsauto onderweg bent en er een aanrijding plaatsvindt, dan valt dit ook onder een bedrijfsongeval.
In dit geval is de werkgever aansprakelijk, zelfs als het ongeval uw eigen schuld was. Tenzij het ongeval opzettelijk is veroorzaakt of als er sprake is van roekeloos rijgedrag. Indien de schuld niet bij u ligt maar bij de tegenpartij, dan zal uw werkgever uiteindelijk de letselschade verhalen
op diens verzekeraar.
Ook als ondernemer en zzp’er kunt u letselschade vergoed krijgen na een
bedrijfsongeval. U valt dan onder de zorgplicht van de opdrachtgever waar u op dat moment werkzaam bent. De opdrachtgever is dan aansprakelijk voor uw letselschade en moet bewijs aantonen indien hij het er niet mee eens is.
De hoogte van uw letselschadevergoeding is afhankelijk van meerdere factoren, onder andere de ernst en duur van uw letsel. De financiële gevolgen zijn vaak groter dan verwacht en bestaan uit een aantal schadeposten.
Voorbeelden van schadeposten na een bedrijfsongeval zijn:
Om ervoor te zorgen dat u de maximale schadevergoeding ontvangt en niet genoeg neemt met een te lage vergoeding, kunt u het beste een letselschadespecialist inschakelen.
Letsel020 staat klaar om u gratis juridische hulp te bieden
Het oplopen van letselschade is erg vervelend. In een paar seconden staat uw leven volledig op zijn kop. Naast de lichamelijke en psychische klachten, ontstaan er vaak ook financiële problemen. Bij Letsel020 behandelen wij ook letselschade door bedrijfsongevallen. Het verhalen van een letselschadevergoeding is een complex en lang proces. Het is daarom verstandig om een letselschade advocaat of jurist in te schakelen om uw belangen te behartigen.
Letsel020 biedt gratis juridische hulp aan dergelijke slachtoffers met letselschade door een bedrijfsongeval in Amsterdam. Wij verhalen 100% kosteloos uw letsel op de aansprakelijke verzekeraar. In de tussentijd kunt u zich volledig richten op herstel en terugkeer op de werkvloer.