5 dingen die je moet weten als je letselschade oploopt
Letselschade is niet iets wat je dagelijks meemaakt. Helaas kan het je toch zomaar overkomen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een verkeersongeval. In zulke gevallen staan vaak de verzekeraar en de tegenpartij bij jou op de stoep.
Dit zijn dan ook 5 dingen die je nog niet wist over letselschade.
Verschillende vormen van letsel
Letselschade is zowel lichamelijke als de geestelijke schade die een slachtoffer ondervindt als gevolg van een ongeval. Dan kun je denken aan een bedrijfsongeval of een medische fout.
Je kan door een ongeval een gebroken arm en rugklachten oplopen maar ook hoofdpijn is een veel voorkomend bijgevolg. Daarnaast kan je ook last hebben van ernstig letsel zoals een dwarslaesie. Tenslotte kan er ook sprake zijn van niet direct zichtbare verwondingen, zoals een whiplash en psychische klachten.
Aansprakelijkheid en (eigen) schuld
Je kan op verschillende manieren letselschade oplopen maar je hebt niet altijd recht op schadevergoeding. Vaak is de aansprakelijkheid duidelijk en kan dit door de veroorzaker meteen worden erkend. Een slachtoffer kan ook deels zelf verantwoordelijk zijn voor de veroorzaakte schade. In zulke gevallen is er sprake van eigen schuld. Je kan dan denken aan het rijden zonder het dragen van een gordel.
Het slachtoffer bij letselschade
Vroeger stond het slachtoffer nooit centraal. In de laatste jaren is er een ontwikkeling te zien in de manier waarop verzekeringsmaatschappijen omgaan met letselschade. Het slachtoffer staat nu meer centraal en krijgt hierdoor ook meer rechten. Daarom proberen vooral nu de verzekeringsmaatschappijen letselschades te vergemakkelijken door hen een vergoeding te geven zodat zij later met hun leven door kunnen gaan.
De tegenpartij bij letselschade
Als er sprake is van een ongeval dan krijgt het slachtoffer vaak te maken met de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker. Zij worden vaak de tegenpartij genoemd.
Vergoeding bij letselschade
In veel gevallen wordt schade bij letsel vergoed in geld. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door te kijken naar de situatie van vóór en ná het ongeval. Heeft het slachtoffer door bijvoorbeeld letselschade een studievertraging opgelopen en zou hij of zij zonder letsel geen studievertraging oplopen? Dan moet de schade voor zijn of haar studiekosten worden vergoed. Dat heeft onder andere te maken met het latere deelnemen aan de arbeidsmarkt. Dit geldt ook voor zorg- en hulpverlening. Als er geen sprake geweest zou zijn van letselschade dan zou het slachtoffer ook geen zorg- of hulpverlening nodig hebben. Dit moet dan ook vergoed worden.
Bron: Schaderaad