Dashcams fungeren als bewijsmateriaal bij letselschades
Een dashcam is een camera die filmt wat er gebeurt tijdens het rijden in verkeer. Maar mag je deze beelden dan ook gebruiken bij een ongeval? En welke verzekeraars stellen dit op prijs, en welke juist niet? Hieronder wordt kort een beeld geschetst hoe het zit met het bewijsmateriaal van een dashcam en of dit gebruikt kan worden bij het aansprakelijk stellen van een tegenpartij.
Wat is een dashcam?
Dashcam is een afkorting voor dashboard camera. Logischerwijs zitten deze dashcams dan ook op het dashboard of de voorruit bevestigd. Tevens zijn er ook dashcams voor de achterruit en de voor- en achterbumper. Je zou dus denken dat dit ideaal is om de aansprakelijkheid vast te stellen van een ongeval, echter blijkt dat dit niet altijd het geval is.
Bewijs voor aansprakelijkheid?
Als u een dashcam heeft en betrokken bent geraakt bij een ongeval waar je letselschade oploopt dan is het mogelijk om de beelden die daarbij zijn gemaakt te gebruiken als bewijs. Hiermee kan je aantonen wat de situatie was ten tijde van het ongeval en hoe het ongeval precies verliep. Er zitten een aantal voordelen aan een dashcam:
- De beelden kunnen mogelijk worden gebruikt als bewijsmateriaal.
- Je hebt mogelijk het ongeval van iemand anders opgenomen en bent hier dus ooggetuige van, in dit geval kan je door middel van de beelden het slachtoffer van dit ongeval helpen.
- Wellicht is het zo dat de dader van het ongeval door is gereden, dan kan je beelden terugkijken en achterhalen wat het kenteken van de dader is.
Het gebruiken van de beelden van een dashcam kan echter niet altijd worden gezien als bewijs:
- De beelden kunnen zijn bewerkt in het voordeel van een bepaalde partij.
- Er is meestal maar uit één hoek gefilmd.
- De situatie die een dashcam schets kan heel eenzijdig zijn, het is dus vaak niet geheel duidelijk wat aan het ongeval vooraf ging.
Verzekeraars over dashcams
Zoals hierboven duidelijk wordt zijn er voor- en nadelen bij het gebruiken van een dashcam als bewijsmateriaal. Zo lopen de meningen van verzekeraars ook uiteen over het gebruik van dashcams als bewijsmateriaal.
Hieronder een aantal verzekeraars en hun standpunt over het gebruik van dashcams als bewijsmateriaal:
- ASR geeft aan voorzichtig om te gaan met het gebruik van beelden die van een dashcam afkomstig zijn. Ze geven aan dat de rechter moet bepalen of het kan worden gezien als bewijsmateriaal.
- Allsecur denkt daar compleet anders over en vinden de beelden juist verhelderend. Zij geven aan dat beelden afkomstig van een dashcam bijna altijd bewijs vormen voor de aansprakelijkheid.
- Klaverblad is ook terughoudender, maar niet om exact dezelfde redenen als ASR. Zij geven aan dat er voorzichtig om moet worden gegaan moet beelden afkomstig van een dashcam om de privacy redenen. Ze melden dat er alleen gebruik wordt gemaakt van de beelden in uitzonderlijke gevallen waarbij alle betrokken partijen hiermee akkoord gaan en er geen ander bewijsmateriaal is.
Al met al kan er wel worden vermeld dat in Nederland de meeste verzekeraars positief denken over het gebruik van dashcams als bewijs. Wel moet hierbij worden vermeld dat alleen de rechter in Nederland officieel kan beslissen of er gebruik kan worden gemaakt van beelden afkomstig vanuit een dashcam als bewijs.
Wetgeving rondom dashcamgebruik
In Nederland is er nog geen specifieke regelgeving rondom het gebruik van een dashcam. Het is dus volledig aan jou om te bepalen of dit een nodige toevoeging is aan je auto. Er zijn echter wel een paar wetten en verkeersregels waar je aan moet denken bij het gebruiken van een dashcam.
- Het zicht mag niet worden belemmerd bij gebruik van een dashcam, de dashcam mag dus geen uitzicht op de weg van de bestuurder van het voertuig belemmeren.
- De bestuurder van een voertuig mag ook niet worden afgeleid door de dashcam, het bedienen van de dashcam mag dus niet tijdens het besturen van een voertuig.
- De dashcam mag geen gevaar uitlokken. Hiermee wordt bedoeld dat je met een dashcam geen gevaar mag veroorzaken door bijvoorbeeld in de achtervolging te gaan wanneer je iets op beeld wilt leggen.
- Het openbaar publiceren van beelden zoals je vaak in Rusland ziet is in Nederland toegestaan, tenzij er schending op iemand privacy wordt gemaakt. Door de beelden online te zetten kan je mogelijk inbreuk maken op iemands recht op privacy (indien een persoon herkenbaar in beeld is). Hier staan hoge boetes voor.
Wel of niet een dashcam?
Tegenwoordig wordt het gebruik van dashcams steeds populairder. Niet alleen kan het leuk zijn om ritjes te filmen, maar het kan mogelijk ook worden gebruikt als bewijs in een geschil. Heb jij een ongeval gehad en weet je niet zeker wie er aansprakelijk is? Neem dan contact op met de letselschadespecialisten van Letsel020.