Aansprakelijkheid wanneer beide partijen een verkeersregel hebben overtreden
Wanneer jij als voetganger op het zebrapad wordt aangereden, dan is de tegenpartij zonder enige twijfel aansprakelijk voor je letselschade. Maar het kan ook zijn dat jij en de tegenpartij allebei de verkeersregel overtreden. In dit artikel zullen wij uitleggen wie er dan aansprakelijk voor de schade is.
Overtreedt de tegenpartij deze regels en ontstaat daardoor een verkeersongeval? Dan is de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor de letselschade die daaruit voortvloeit.
Gedeelde aansprakelijkheid
Op de weg is het van belang dat je je aan de geldende verkeersregels houdt. Deze regels zijn omschreven in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Het gebeurt ook weleens dat er een verkeersongeval ontstaat door verkeersovertredingen door beide kanten. Jij en de tegenpartij hebben dan een fout begaan. Je kan hierbij denken aan:
- Waarbij de tegenpartij jou geen voorrang heeft verleend waar dat wel moest. Je gaf een richting aan maar sloeg niet af of jij reed echter veel te hard.
- Op de parkeerplaats tijdens het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre.
In zulke situaties ben je beiden aansprakelijk voor de ontstane letselschade. Dit wordt dan ook wel gedeelde aansprakelijkheid genoemd. In deze situaties heb je dan recht op gedeeltelijke vergoeding voor jouw letselschade.
Berekening vergoeding
Als er sprake is van een gedeelde aansprakelijkheid heb je dus recht op een gedeeltelijke vergoeding. Omdat jij zelf ook aansprakelijk bent voor het ongeval. Om te kunnen berekenen op hoeveel schadevergoeding jij recht hebt, wordt er eerst gekeken naar:
- De ernst en aard van het opgelopen letsel
- De ernst van de gemaakte verkeersovertreding
De schuldverdeling behoort per verkeersongeval berekend te worden. De schuldverdeling kan dan 70-30 maar ook 60-40 zijn. Elk verkeersongeval verschilt van elkaar. Er bestaat dus geen tabel met vaste percentages.
Uitzondering
Fietsers en voetgangers zijn een uitzondering op de regel. Dit komt omdat zij als zwakkere verkeersdeelnemers zijn opgenomen in de Nederlandse wet. Motorvoertuigen worden gezien als sterkere verkeersdeelnemers. Tijdens een botsing tussen een motorvoertuig en een zwakkere verkeersdeelnemers, dan worden de zwakkere verkeersdeelnemers beter beschermd. Zo kan het zijn dat de fietser of voetganger schuld hebben, toch wordt alleen de schade dan van hen vergoed.
Bewijslast bij gedeelde aansprakelijkheid
Nu dat jij weet wat gedeelde aansprakelijkheid inhoudt, gaan wij nu kijken naar het claimen van een gedeeltelijke schadevergoeding. Het is van belang dat jij kan aantonen dat de tegenpartij fout zat. Het is dus belangrijk dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt na het ongeval. Je kunt dit doen door:
- De gegevens van eventuele getuigen te noteren
- Direct medische hulp in te schakelen. Is dat niet nodig? Ga dan naar je huisarts om je verwondingen te laten onderzoeken.
- Zoveel mogelijk foto’s van jouw letselschade en de plek van het ongeval te maken
- Het schadeformulier zo volledig mogelijk in te vullen. Heb je die niet bij de hand en de tegenpartij ook niet? Dan kun je het formulier ook online invullen.