Letselschade door dieren
Mensen denken vaak dat letselschade alleen over aanrijdingen en werkongevallen gaat, dit is echter niet altijd het geval. Jaarlijks wordt een groot aantal mensen het slachtoffer van ongevallen met dieren. Je kan hierbij denken aan hondenbeten, een trap van een paard of in sommige gevallen alleen al het loslopen van een dier dat letsel veroorzaakt.
Wie is aansprakelijk bij letsel door dieren?
Dieren kunnen in principe nooit zelf aansprakelijk worden gesteld voor het letsel dat je door toedoen van een dier hebt opgelopen. Wel hebben de meeste dieren waar wij in aanraking mee komen een eigenaar. In de meeste gevallen valt de eigenaar dan ook aansprakelijk te stellen. Denk hierbij aan een loslopende hond die iemand bijt en daardoor letselschade veroorzaakt. De eigenaar had kunnen weten dat zijn loslopende hond mogelijk letselschade aan zou richten, dit wordt risicoaansprakelijkheid genoemd.
Soorten aansprakelijkheid bij letselschade
Risicoaansprakelijkheid is geregeld in artikel 6:162 BW. De inhoud van deze wet gaat veelal over onrechtmatige daad en de vergoeding die de aansprakelijke het slachtoffer verschuldigd is. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen als eerste schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid.
Schuldaansprakelijkheid
Als er sprake is van schuldaansprakelijkheid dan gaat het over zaken waarin opzet niet per se is vereist, maar er ook sprake kan zijn van onvoorzichtigheid, onoplettendheid of lompheid. In deze gevallen is de eigenaar direct aansprakelijk te stellen en zal de vergoeding voor het slachtoffer een stuk hoger zijn dan bij risicoaansprakelijkheid.
In de meeste letselschadezaken met dieren is er geen sprake van schuldaansprakelijkheid. De meeste eigenaren van dieren willen niet met opzet letsel aanrichten of zijn ook niet zodanig onvoorzichtig bezig met hun dier dat er mogelijk sprake is van schuldaansprakelijkheid.
Risicoaansprakelijkheid
In de meeste letselschadezaken met dieren is er sprake van risicoaansprakelijkheid. Wat dit inhoud is dat er geen sprake van het hierboven genoemde schuld is. Het gaat hier dus niet om het handelen of nalaten daarvan van de eigenaar van het dier. De eigenaar had niet direct invloed op de gedraging van zijn dier, maar had het risico van de gedraging wel kunnen inschatten. In dit geval is de eigenaar ook aansprakelijk te stellen.
Wat als er letsel is ontstaan tussen twee dieren?
Als er bijvoorbeeld een gevecht tussen twee honden plaats heeft gevonden waarbij één hond blijvend letsel heeft opgelopen, is de aansprakelijkheid wat lastiger te bewijzen. In principe is de eigenaar van de hond die het letsel heeft aangericht aansprakelijk. Echter, zaken kunnen waarbij het om meerdere dieren gaat vaak lastig te bewijzen zijn. Daarom is het verstandig een specialist in te schakelen die je hiermee kan helpen.
Wat als de eigenaar van het dier onvindbaar is?
Als de eigenaar van het dier niet te vinden is wordt het een lastige zaak, je hebt dan niemand om aansprakelijk te stellen. Het gevolg hiervan is dat je dan niet je letselschade kunt claimen en je dus zelf de kosten van de opgelopen letselschade moet gaan betalen.
Tevens is het zo dat bij een wild dier er ook niemand aansprakelijk kan worden gesteld. Dit is heel simpel gezegd omdat dit dier geen eigenaar heeft.
Als je letselschade hebt opgelopen door toedoen van een dier is het altijd het beste om een letselschadespecialist in te schakelen bij Letsel020. Wij verhalen kosteloos de geleden schade bij de eigenaar van het dier.