Wat als u letsel oploopt tijdens het thuiswerken?
Letsel opgelopen door thuiswerken?
Er zijn maar weinig mensen die er in deze tijd niet aan hoeven te geloven, thuiswerken. Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk om je werkplek van een bureau op kantoor naar de eettafel in huis te verplaatsen. Wanneer je tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden schade oploopt is in veel gevallen je werkgever aansprakelijk. Maar hoe zit dat dan wanneer je deze werkzaamheden thuis uitvoert en letsel oploopt? Hoe ver gaat de werkgeversaansprakelijkheid?
Werkgeversaansprakelijkheid
Werkgeversaansprakelijkheid is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. In dit artikel zijn een aantal verplichtingen voor de werkgever opgenomen. Als een werkgever zich niet aan deze verplichtingen houdt en de werknemer tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden schade oploopt, dan is de werkgever aansprakelijk. Het gaat dan om de volgende verplichtingen:
De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.
Zorgplicht
Dat betekent dus dat ook al ben je thuis aan het werk, jouw werkgever nog steeds verantwoordelijk is voor een geschikte werkplek. De werkgever moet ervoor zorgen dat jij tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden geen schade oploopt, dit is de zorgplicht. Wanneer je wel schade oploopt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden dan is het aan jou om te bewijzen dat je deze schade hebt opgelopen door je werkzaamheden uit te voeren en wij kunnen u hierbij helpen. Vervolgens moet de werkgever bewijzen dat hij zich aan zijn zorgplicht heeft gehouden en dat hij om die reden niet aansprakelijk gehouden kan worden.
Geschikte werkplek
Wanneer heeft de werkgever aan zijn zorgplicht voldaan? Bijvoorbeeld door meubilair te verschaffen dat bijdraagt aan een juiste lichaamshouding tijdens het werken. De werkgever moet zorgdragen voor een ergonomisch ingerichte werkplek. Dit is ook vastgelegd in de jurisprudentie. Op 7 september 2006 werd er een uitspraak gedaan door het Gerechtshof te Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2006:AZ5431). Uit deze uitspraak blijkt dat de werkgever verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden bij de werknemer thuis.
Wil u weten of u recht heeft op schadevergoeding voor letsel dat u tijdens het thuiswerken heeft opgelopen? En/of wil u hulp bij het verhalen van deze schade? Neem dan contact op met ons kantoor.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!