Richtlijnen voor het berekenen van letselschade
Veel mensen weten dat het mogelijk is om je letselschade te verhalen op de aansprakelijke partij van het ongeval. Je kunt naar een letselschadespecialist stappen die jou hierbij helpt. Maar wat doen zij nu precies? Hoe wordt schade berekend? Waar worden deze bedragen op gebaseerd?
De Letselschade Richtlijnen
Een ongeval brengt vaak veel kosten met zich mee maar niet alle kosten zijn eenvoudig te berekenen. Vooral als je kijkt naar smartengeld of hulp in het huishouden, is het niet altijd meteen duidelijk wat voor bedragen je hieraan kan koppelen. Dit komt een snelle afwikkeling van de schade niet ten goede, terwijl snelle betalingen juist vaak noodzakelijk zijn voor het slachtoffer. Daarom zijn de Letselschade Richtlijnen opgesteld die voorzien in een standaard manier om schadeposten vast te stellen. Het hanteren van deze richtlijnen zorgt vaak voor het voorkomen van onnodige discussies en een soepelere behandeling. Ook worden gelijke gevallen hierdoor op dezelfde manier behandeld. In sommige richtlijnen is een normbedrag aangegeven, andere voorzien in een manier om schade te berekenen.
Natuurlijk blijven het wel maar richtlijnen, het kan zijn dat schade of risico’s soms afwijken afhankelijk van de ernst van situaties. Mocht de vastgestelde schade toch erg afwijken van de gestelde richtlijnen, is het wel altijd relevant dat deze schade goed onderbouwd wordt.
Totstandkoming richtlijnen
Deze Letselschade Richtlijnen zijn ontwikkeld door de Werkgroep Normering van de Letselschade Raad. Deze werkgroep bestaat uit vakspecialisten van verschillende organisaties. Als er nieuwe richtlijnen worden opgesteld, stemmen de werkgroepsleden samen met hun eigen achterban. Op deze manier is de invloed van elke organisatie eerlijk verdeeld. De informatie die wordt verwerkt in de richtlijnen is altijd onpartijdig en onafhankelijk. Hierdoor krijg je als slachtoffer een goed beeld van wat je kunt verwachten in een letselschadezaak en wordt iedereen eerlijk behandeld.
Verschillende soorten letselschade richtlijnen
Hieronder worden een aantal richtlijnen genoemd die vaak worden gebruikt tijdens de berekening van letselschade.
- Richtlijn Huishoudelijke Hulp
- Richtlijn Kilometervergoeding
- Richtlijn Ziekenhuis- en Revalidatiedaggeldvergoeding
- Richtlijn Licht Letsel incl. smartengeld
- Richtlijn Zelfwerkzaamheid
- Richtlijn Studievertraging
Als je meer wilt lezen over de specificaties van deze richtlijnen, klik dan hier: De Letselschade Raad
Binding van richtlijnen
De informatie die wordt verstrekt is niet alleen maar een advies, maar is ook bindend. Dit geldt wanneer bijvoorbeeld een verzekeraar de Gedragscode Behandeling Letselschade heeft ondertekend. Hierdoor is de verzekeraar automatisch gebonden aan de letselschade richtlijnen. Vooral bij de wat simpelere letselschadezaken is dit een groot voordeel. Het zorgt voor een snellere en makkelijkere afwikkeling van de procedure, wat er weer voor zorgt dat het slachtoffer sneller de schade vergoed krijgt. Bij ingewikkeldere zaken kan het zijn dat er alsnog aanvullende afspraken gemaakt moeten worden over de bedragen.
Als een partij de Gedragscode Behandeling Letselschade niet heeft ondertekend, kunnen de richtlijnen alsnog goede normen bieden die aangehouden kunnen worden door de partijen.
Bron: https://deletselschaderaad.nl/richtlijnen/