Letselschade als gevolg van een beroepsziekte
Soms kun je jaren nadat je ergens gewerkt hebt nog steeds schade ondervinden aan bepaalde gebeurtenissen op je werk. In de meeste gevallen is er dan sprake van een bedrijfsongeval waardoor je gewond raakt en blijvend letsel hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je tijdens het schoonmaken van een machine niet de juiste veiligheidsmaterialen krijgt van je werkgever en je je daardoor snijdt aan de scherpe bewegende delen van een machine. In zo’ geval spreken we van een arbeidsongeval. Een incident dat zich voordoet omdat je werkgever niet de juiste instructies of maatregelen verstrekt ter volbrenging van de opgedragen taak. In veel gevallen is je werkgever dan aansprakelijk voor de gevolgen van dat ongeval.
Letselschade opgelopen door je werk
Soms worden werknemers gedurende een langere periode blootgesteld aan een gevaarlijke situatie. Er is dan niet zozeer sprake van een specifiek ongeval, maar doordat je bijvoorbeeld jarenlang blootgesteld bent aan een kankerverwekkende stof tijdens het schilderen of jarenlang zonder tillift zware materialen hebt moeten tillen heb je hierdoor schade opgelopen. We spreken dan van een beroepsziekte. Dit kan zeer ingrijpend zijn. Er zijn bijvoorbeeld personeelsleden van defensie, die jarenlang hebben moeten werken met Chroom-6, een kankerverwekkende stof. Nadat deze werknemers jarenlang met die stof gewerkt hebben kregen veel van hen allerlei aandoeningen, waaronder kanker. Het staat buiten kijf dat een werkgever dit soort situaties dient te voorkomen
Zorgplicht werkgever
In de praktijk zien wij helaas dat dit niet altijd het geval is. Veel werknemers worden onder tijdsdruk of om de kosten te drukken aan het werk gezet met niet afdoende bescherming, of te weinig instructies. Ook komen we vaak niet gekeurde of gevaarlijke apparatuur tegen. De risico’s komen vaak voor rekening van de werknemer en als de werknemer jaren later bij de werkgever aanklopt omdat hij door jarenlange overbelasting, chronische rugpijn heeft en niets meer zonder pijnstillers kan doen, laat hij hen in de kou staan.
Bewijslast bij een beroepsziekte
De juridische kant van een beroepsziekte is vaak ingewikkeld. Hoe bewijs je dat een werkgever stelselmatig zijn werknemers overbelast? Getuigenverklaringen van collega’s en medische informatie zijn van groot belang, net als de juiste juridisch vertegenwoordiging. Bij letsel020 zijn wij gespecialiseerd in arbeidsongevallen en beroepsziektes. Wij helpen u te krijgen waar u recht op heeft. En dat alles met een persoonlijke en doortastende aanpak! Start nu hier kosteloos uw eigen letselschadeprocedure!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!