Aansprakelijk stellen wegbeheer
Iedereen struikelt wel eens in het dagelijks leven. Als dit in je eigen huis gebeurt is het vaak wel duidelijk dat je zelf voor de schade op moet draaien. Maar hoe zit dit nu als je op straat ten val komt en letselschade oploopt? Het kan zijn dat je de gemeente aansprakelijk kunt stellen als er sprake lijkt te zijn van achterstallig onderhoud.
Aansprakelijkheid wegbeheerder
De wegbeheerder is verantwoordelijk voor het onderhoud op straat. Denk hierbij aan het aanleggen van verkeersdrempels, vluchtheuvels en stoepen. Een overheidslichaam kan risicoaansprakelijk zijn wanneer wegen, fietspaden of stoepen niet in goede staat verkeren. Dit is geregeld in artikel 6:174 BW en artikel 16 van de Wegenwet. Hier komen een aantal voorwaarden bij kijken:
- de weg moet openbaar zijn;
- de weg moet een opstal zijn;
- de weg moet onvoldoende onderhouden zijn;
- de weg moet een gevaarzettend gebrek hebben.
Wanneer is er sprake van een gebrekkige weg?
In eerste instantie wordt er gekeken naar de functie en de aard van de weg. Is het de bedoeling om deze weg te betreden en op welke manier is dat gedaan? Verschillende aspecten worden afgewogen. Als het bijvoorbeeld gaat om een hoogteverschil van 3 cm als iemand over een stoeptegel is gevallen, is de kans groot dat de aansprakelijkheid wordt erkend.
De wegbeheerder is aansprakelijk voor gebreken aan de weg die bij normaal weggedrag een gevaar en risico op schade opleveren voor de gebruiker van de weg. Het is tevens makkelijker om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen als al vaststaat dat de gemeente al eerder is gewaarschuwd voor het gebrek en er dus vanaf wist of al langer de tijd heeft gehad om het gebrek te verhelpen.
Uitzonderingen aansprakelijkheid wegbeheer
De wegbeheerder kan niet altijd aansprakelijk gesteld worden. Dit is namelijk het geval wanneer een wegbeheerder het ongeval niet had kunnen voorkomen of nog geen kans heeft gehad om het gebrek te verhelpen.
Niet openbare wegen
In artikel 4 van de Wegenwet wordt uitgelegd wat valt onder een openbare weg. Risicoaansprakelijkheid kan ook gelden voor niet openbare wegen. Hiervoor is dan de bezitter van de opstal, de eigenaar van het terrein, risicoaansprakelijk.
Bewijsplicht bij letselschade
Er moet bewezen worden dat er een gebrek aan de weg was, en dit de oorzaak was van het ongeval. Ook moet de schade die je lijdt een direct gevolg zijn van het ongeval. Het is altijd goed om foto’s te maken van de plek van het ongeval. Ook het verzamelen van gegevens van getuigen is belangrijk. Zij kunnen bevestigen dat het ongeval daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en hoe dit is gebeurd. Bewaar altijd bonnetjes en facturen van de opgelopen schade. Dit is noodzakelijk voor het verhalen van schade bij de aansprakelijk partij.
Verjaring bij letselschade
Wees er altijd snel bij als jou zo’n ongeval overkomt, er hangt namelijk een verjaringstermijn aan vast. Je dient binnen vijf jaar nadat je bekend bent geworden met de schade en de aansprakelijke partij, de partij aansprakelijk te stellen.
Bron: ANWB