Letselschade door appen tijdens het fietsen
Vanaf 1 juli 2019 heeft een nieuwe wetswijziging ervoor gezorgd dat het niet meer is toegestaan om elektronische apparaten, waaronder een mobiele telefoon, vast te houden tijdens het fietsen. De boete die hiervoor geldt, bedraagt €95 euro. Appen op de fiets kan ook voor ongevallen zorgen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.
Wet
Het verbod van het gebruik van elektronische apparaten op de fiets is geen compleet nieuwe wet, maar toch redelijk nieuw in Nederland. Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens verbood al eerder voor automobilisten, motorbestuurders, snorfietsers om hun mobiel te gebruiken. Met deze nieuwe aanpassingen is dus een grijs gebied doorbroken en kunnen agenten actief gaan handhaven op grond van deze nieuwe geldende regelgeving.
In Nederland belanden elk jaar weer veel fietsers op de spoedeisende hulp nadat zij een ongeluk hebben gehad in het verkeer. Uit cijfers van het Kenniscentrum Veiligheid NL blijkt dat het in 2016 gaat om minder dan 1% van de fietsers, die voorafgaand aan het ongeluk op hun telefoon zaten. Het gaat hierbij om 74.400 personen.
Vergoeden van schade bij een ongeval
Wanneer er sprake is van een ongeval dat plaatsvindt tussen twee fietsers, dan is er in principe sprake van een verkeersongeval tussen twee zwakke deelnemers. Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat het voor iedere verkeersdeelnemer verboden is om zich gevaarzettend te gedragen. Hieruit vloeit voort dat van iedere verkeersdeelnemer de nodige oplettendheid en voorzichtigheid mag worden verwacht.
Civielrechtelijk kan de appende fietser op grond van een onrechtmatige daad, geregeld in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek, worden verplicht om de schade bij de andere betrokkene te vergoeden. De letselschade zal bij een ongeval tussen twee fietsers veelal worden gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker van het ongeval.
Echter kan er als er letsel is opgelopen bij zo’n ongeval door toedoen van een ander een schadevergoeding worden geclaimd. Dit kan je dan het beste doen door een letselschadespecialist van Letsel020 in te schakelen. Wij helpen dan geheel kosteloos met het verhalen van geleden schade.
Bronnen:
- Kenniscentrum Veiligheid NL
- Wegenverkeerswet 1990
- Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens