Letselschade opgelopen in een taxi?
Stel dat je na een dagje door de stad gewandeld te hebben besluit om een taxi naar huis te pakken. Je zit in de taxi, netjes met de gordel om en er vindt een aanrijding plaats met een andere auto. De klap is zo groot dat jij letsel oploopt. Wat kan je nu doen? Wie kan er aansprakelijk gesteld worden voor het ongeluk? Bij wie kan je de schade verhalen?
Aansprakelijkheid
Wanneer jij in een taxi stapt ga je in principe een overeenkomst aan met de taxichauffeur. Het gaat hier om een zakelijke transactie tussen een passagier en het taxibedrijf waar de chauffeur in dienst is. Deze overeenkomst brengt een wettelijke verplichting met zich mee, die inhoudt dat een reiziger veilig vervoerd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld ook gaan over het helpen in- en uitstappen van een passagier wanneer dit nodig is. Een taxibedrijf is dus verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van zijn passagiers en kan aansprakelijk gesteld worden wanneer hier niet aan wordt voldaan.
Als er een derde partij betrokken is bij het ongeval, en deze schuldig is, dan kan deze derde partij aansprakelijk gesteld worden. Denk aan een automobilist die door rood rijdt en hierdoor een ongeval veroorzaakt met de taxi waar jij je in bevindt. De automobilist is dan verantwoordelijk voor de schade die jij hebt opgelopen.
Verplichtingen
Taxibedrijven zijn verplicht een WAM-verzekering af te sluiten. Dit is een afkorting voor de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen. Dit is een verzekering die moet worden afgesloten als men wil deelnemen aan het verkeer met een motorvoertuig.
Verder is een taxibedrijf verplicht om voorzorgsmaatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen. Wanneer hier niet aan is voldaan, kan een taxichauffeur aansprakelijk gesteld worden voor de schade die jij oploopt als gevolg van een ongeval. Zo heeft er op 29 april 2019 een ongeval plaatsgevonden waarbij een taxichauffeur uit de bocht vloog en tegen de vangrail aanreed. Een inzittende van de taxi raakte hierbij gewond. De chauffeur heeft vervolgens een blaas- en speekseltest moeten doen en is aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. In zo’n situatie is het vaak duidelijk dat de schuld van het ongeval bij de taxichauffeur ligt, en niet bij de passagier.
Het is wel belangrijk dat jijzelf ook de nodige voorzorgsmaatregelen treft wanneer je bij een taxi instapt. Als je bijvoorbeeld geen autogordel hebt gedragen tijdens het ongeval of wist dat een taxichauffeur onder invloed was en bewust bent ingestapt, kan dit ook invloed hebben op de aansprakelijkheid.
Overmacht
Er kan sprake zijn van overmacht. De taxichauffeur heeft er dan alles aan gedaan om het ongeval te voorkomen en het ongeval lag compleet buiten zijn macht. De taxichauffeur kan in zo’n geval niet aansprakelijk gesteld worden voor opgelopen schade. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een passagier opeens aan de handrem trekt of zich op een andere manier roekeloos gedraagt waardoor een ongeluk niet voorkomen kan worden. Het is aan de taxichauffeur om te bewijzen dat er sprake was van overmacht.
Schade claimen
Wanneer een taxichauffeur schuldig is aan het ongeval, heb jij als inzittende dus recht om je schade te verhalen. Dit doe je dan bij het taxibedrijf waar de chauffeur in dienst is. Sinds 1 april 2017 is het mogelijk om een schadevergoeding rechtstreeks bij de taxicentrale te laten claimen, ook wanneer het ongeval niet door de chauffeur is veroorzaakt. De WA-verzekeraar van het taxibedrijf kan het geld vervolgens weer terugkrijgen bij de WA-verzekeraar van de tegenpartij.
Wanneer je letsel hebt opgelopen door een ongeval tijdens een taxirit, is het belangrijk om je letsel te laten onderzoeken door een dokter of arts. Er moet namelijk altijd aangetoond worden dat het letsel dat je hebt opgelopen tijdens een taxirit een direct gevolg is van het ongeval.
De letselschadespecialisten van Letsel020 staan altijd kosteloos voor je klaar om je te helpen met het verhalen van schade!
Bronnen:
- Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)
- RTV Utrecht