Ongeval door zelfrijdende auto’s
Bij een aanrijding is de bestuurder die een verkeersregel overtreedt aansprakelijk voor de letselschade en het ongeval. Wie een verkeersregel heeft overtreden, is soms al moeilijk aan te tonen. Tegenwoordig zijn er ook zelfrijdende auto’s, wat de aansprakelijkheid alleen maar ingewikkelder maakt. Ongevallen met zelfrijdende auto’s kunnen voorkomen en daarom zullen wij deze ongevallen behandelen die veroorzaakt zijn door zelfrijdende auto’s.
Wie is er aansprakelijk bij een ongeval met een zelfrijdende auto?
Wanneer er sprake is van een aanrijding met een zelfrijdende auto, dan kunnen er verschillende partijen aansprakelijk worden gesteld. Je kan denken aan een testrijder of de bestuurder van de zelfrijdende auto. Het ongeval kan ook te wijten zijn aan de fabrikant van de auto’s of de softwareontwikkelaar. Dit omdat zelfrijdende auto’s door een softwaresysteem worden bestuurd.
In zelfrijdende auto’s zit vrijwel altijd een testrijder, zij grijpen in wanneer er een aanrijding dreigt te komen. Het is nodig om een testrijder te hebben, dit komt vooral omdat de zelfrijdende auto’s nog in hun beginfase zitten.
De afgelopen jaren hebben meerdere ongevallen plaatsgevonden met zelfrijdende auto’s. De meeste oorzaken zijn veroorzaakt door menselijke handelingen. We zullen één voorbeeld bespreken.
- ongeval tegen de betonnen afscheiding van een snelweg
In het eerste voorbeeld was de testrijder in slaap gevallen achter het stuur. Doordat hij aan het slapen was drukte hij tegen het gaspedaal. Wanneer het gaspedaal wordt ingedrukt, wordt het zelfrijdende systeem uitgeschakeld, echter worden er wel waarschuwingen gegeven. Alleen heeft de testrijder dit niet gehoord.
De testrijder is in dat geval aansprakelijk voor het ongeval.
Level 3 voertuigen
Voor de nieuwe generatie worden de zelfrijdende voertuigen aangeduid als level 3. Het geautomatiseerde rijsysteem is dan verantwoordelijk voor het uitvoeren van het volledig rijden, inclusief het kijken naar de weg en het reageren op objecten en gebeurtenissen. De passagier van het voertuig voert nog wel strategische aspecten van het rijden uit. Hierbij kan je denken aan het bepalen van een bestemming.
Wetgeving omtrent zelfrijdende auto’s
Wanneer er nieuwe ontwikkelingen in voertuigen zijn moeten er soms nieuwe aansprakelijkheidsregels worden gemaakt. Dit geldt ook voor zelfrijdende auto’s. De Nederlandse wet vermeld:
- De testrijder is aansprakelijk voor een aanrijding als hij of zij het voertuig zelf bestuurt.
- De producent is aansprakelijk als de aanrijding is veroorzaakt door een falend systeem.
Het is belangrijk dat de testrijder goed verzekerd is zodat de kosten bij een ongeval gedekt kunnen worden.
Ongeval door systeemfout
De taak van zelfrijdende auto’s moeten het verkeer een stuk veiliger maken. Grotendeels van de ongevallen worden veroorzaakt door menselijke fouten, door bijvoorbeeld:
- afleiding door hun smartphone
- eten tijdens het rijden
- rijden onder invloed van medicijnen
Door een zelfrijdende auto aan te schaffen zullen deze fouten niet gemaakt worden. Wat de zelfrijdende auto wel kan doen is:
- de snelheidslimiet overschrijden
- roekeloos gedrag vertonen
Soms kan er sprake zijn van overmacht. Dit is wanneer het ongeval echt niet te wijten is aan de bestuurder of het rijgedrag van de zwakke verkeersdeelnemer zo onwaarschijnlijk was dat de bestuurder daar niet bedacht op had hoeven zijn.
Wanneer is er geen sprake van overmacht?
Er is door Mr. dr. N. Lavrijssen en mr. M. Weitering een onderzoek gedaan, wanneer er geen sprake is van overmacht.Volgens Mr. dr. N. Lavrijssen en mr. M. Weitering zou een beroep op overmacht bij een zelfrijdende auto niet slagen indien er sprake is van:
- Een ontwikkel fout
- Een defect
- Gehackte software
- Een uitgevallen sensor
Wat moet ik doen tijdens een aanrijding met een zelfrijdende auto?
Op dit moment is de kans best klein om een aanrijding te hebben met een zelfrijdende auto. Het is vooral belangrijk om te kunnen bewijzen dat de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval. Maak foto’s van het ongeval en je letselschade, ook moet je foto’s maken van de verkeerssituatie. Als er getuigen zijn, verzamel hier dan de nodige gegevens van. Verder is het slim om juridische bijstand in te schakelen. Zij kunnen namens jou optreden als belangenbehartiger en een schadevergoeding claimen. Neem daarom contact op met Letsel020 zodat wij gratis voor je te werk kunnen gaan.
Bron: Zelfrijdendeauto’s