Schade door noodweer
In Nederland heb je steeds vaker te maken met extreem weer. Zo kan het na een hete zomerdag tot een zomerstorm komen. In de herfst en winter zien wij vaak wat hardere stormen.
Door noodweer kunnen veel bomen omwaaien en belanden op wegen en auto’s. Ook gebouwen en huizen raken flink beschadigd tijdens een zware onweersbui. Verder is het niet mogelijk om met de trein naar het werk of naar school te gaan, aangezien het treinverkeer plat ligt.
Vele gedupeerden zitten met de vraag: Hoe zit het eigenlijk met die schade? Vergoeden de verzekeraars alle noodweerschade?
Wanneer wordt er gesproken van stormschade?
Vaak waait het in Nederland, alleen wanneer het waait spreken wij nog niet van een storm. Bij verzekeraars wordt er pas gesproken van een storm wanneer de windkracht 7 of hoger is. Zij gaan daarbij af op metingen van het KNMI. In weerberichten wordt er bij windkracht 9 officieel gesproken van een storm.
Wat wordt er vergoed?
Niet alle verzekeraars vergoeden noodweerschade. Dat heeft vooral te maken met de verzekering die jij hebt afgesloten. Volgens het Verbond van Verzekeraars dekken de meeste woonhuisverzekeringen schade door noodweer.
Echter, met een autoverzekering ligt het toch anders. Als jij alleen een WA-verzekering hebt en een boom valt op je auto dan wordt deze schade niet vergoed. Zorg er daarom voor dat wanneer er veel periodes zijn met storm en of noodweer jouw auto allrisk of casco is verzekerd. Alleen dan wordt de gemaakte schade vergoed.
Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van je woning wanneer er sprake is van een schadeoorzaak zoals storm. Hierbij kun je denken aan stormschade door bomen of takken die op je huis vallen en bijv. omgevallen schuttingen,. Ook valt waterschade door noodweer hieronder.
Wanneer je alleen een inboedelverzekering hebt dan is stormschade vaak lastiger om te claimen. Spullen zoals meubelen en bloempotten worden vaak niet vergoed door verzekeraars. Bovendien geldt er in de meeste gevallen een eigen risico.
Eigen risico
In Nederland is er sprake van een eigen risico, iedereen maakt hier gebruik van, dus ook de verzekeraars. Bij stormschade ligt het eigen risico vaak hoger dan bij andere schades. Bij stormschade kan het eigen risico vaak variëren tussen de € 225,- en € 500,-. Het is verstandig om de polisvoorwaarden van jouw eigen verzekering te checken.
Wat te doen bij stormschade?
Allereerst is het verstandig om zelf maatregelen te nemen zodat de schade wordt beperkt. Verzekeraars raden dit ook vaak aan. Als dit niet is gelukt wordt er geadviseerd om foto’s te nemen van de schade en de schade snel te melden bij jouw verzekeraar.
Bronnen: