Voorschot bij letselschade
Als je een ongeval hebt gehad is de kans groot dat je letselschade oploopt. Dit heeft bijvoorbeeld vaak tot gevolg dat je regelmatig naar het ziekenhuis moet, fysiotherapiebehandelingen moet ondergaan, hulp in het huishouden nodig hebt of salaris misloopt. Hier komen veel kosten bij kijken. Wanneer een slachtoffer het traject ingaat om letselschade af te handelen, gaat er vaak een periode voorbij waarin je nog zelf voor deze kosten opdraait. Het afhandelen van een letselschadedossier vindt plaats wanneer er een medische eindstand is bereikt en dit kan best lang duren. Het is namelijk niet altijd makkelijk om het genezingsproces van een slachtoffer vast te stellen. Om het slachtoffer niet met al te veel kosten op te zadelen voordat de schade is afgehandeld, heb je recht op een voorschot.
Wat is een voorschot?
Als de aansprakelijkheid is vastgesteld bij de wederpartij, heb je recht op een vergoeding van de schade. Er kan een langere periode verstrijken voordat de definitieve schade van het slachtoffer is vastgesteld waardoor je in eerste instantie veel kosten maakt die je zelf voorschiet.
De verzekeraar van de aansprakelijke partij betaalt het slachtoffer daarom een voorschot. Dit is geregeld in de Gedragscode Behandeling Letselschade. Dit bedrag kan verschillen, afhankelijk van de ernst van de schade. Deze vergoeding is vooral bedoeld om te voorkomen dat een slachtoffer in financiële problemen komt. Het voorschot moet in principe binnen 14 dagen na de aanvraag uitgekeerd worden, afhankelijk van de verzekeraar kan dit soms langer duren.
Een voorschot wordt niet als een bron van inkomsten gezien, evenals de uiteindelijke schadevergoeding, en hier hoeft dus geen inkomstenbelasting over betaald te worden. Verder wordt het voorschot gezien als een vooruitbetaling van de volledige schadevergoeding. Dit bedrag zal dus worden afgetrokken van het uiteindelijke bedrag dat je ontvangt.
Aansprakelijkheid is nog niet erkend
Het is ook mogelijk dat de wederpartij de aansprakelijkheid nog niet heeft erkend. In deze situatie kan de verzekeraar er alsnog voor kiezen om een voorschot uit te keren. Dit gebeurt dan uit beleefdheid. Als deze partij dan uiteindelijk niet aansprakelijk blijkt te zijn, wordt het voorschot teruggevorderd. Dit komt overigens niet vaak voor.
Verschillende soorten voorschotten
– Voorschot onder algemene titel
Het kan zijn dat het niet meteen duidelijk is wat voor schade je hebt geleden als slachtoffer of dat de wederpartij deze nog niet heeft erkend. Dan zal de verzekeraar een voorschot overmaken onder algemene titel.
– Voorschot smartengeld
Een voorschot smartengeld komt ook vaak voor en verzekeraars staan er vaak voor open om dit te betalen. Dit komt doordat de wettelijke rente vanaf de datum van het ontstaan van de schade voor hen begint te lopen. Het voorschot smartengeld zorgt ervoor dat die wettelijke rente lager wordt.
Wil je meer weten over smartengeld? Klik hier om meer te lezen.
Restitutierisico
Sommige verzekeraars zijn er bang voor om meer voorschotten te betalen dan er uiteindelijk aan letselschade wordt vastgesteld. Het slachtoffer zou dan een deel moeten terugbetalen. Nu komt het vaker voor dat er te weinig en te laat voorschotten worden betaald door verzekeraars dan dat het bovengenoemde gebeurt.
Bron: De Letselschade Raad