Letsel na val in supermarkt. Wie is aansprakelijk?
Even snel naar de supermarkt om nog even boodschappen doen. Het is druk in de supermarkt en voor je het weet lig je op de grond, met een pijnlijke rug en wie weet ook met een gebroken heup. Je bent uitgegleden over een druifje bij de fruitafdeling. Wie is aansprakelijk voor jouw opgelopen letsel? Ben jij dat omdat je beter moest opletten of is de supermarkt aansprakelijk omdat zij een zorgplicht dragen?
Weet je de antwoorden niet? Geen probleem, meerdere mensen zijn naar de rechter gestapt omdat zij een ongeluk hebben gehad in de supermarkt. Zij vonden allemaal dat de supermarkt aansprakelijk is op grond van artikel 162 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (onrechtmatige daad).
Onrechtmatige daad
De filiaalhouder van een supermarkt heeft altijd een zorgplicht naar de klanten. Jij als klant moet veilig boodschappen kunnen doen. Daarom hebben supermarkten dan ook veiligheidsvoorschriften waar zij zich aan moeten houden. Bijvoorbeeld dat de vloer regelmatig geïnspecteerd en schoongemaakt moet worden, als er iets valt moet dit gelijk worden opgeruimd en de supermarkt moet regelmatig worden schoongemaakt.
Stel dat er een pot met bonen stuk valt. Dan moet dit direct opgeruimd en schoongemaakt worden. De vloer wordt dan gedweild door één van de supermarktmedewerker. Als dit is gebeurd moet er een zichtbare en duidelijk dweilbandje worden geplaatst. Wanneer er geen waarschuwingsbord staat, dan heeft de supermarkt zich niet aan zijn zorgplicht gehouden en kan de supermarkt aansprakelijk gesteld worden op grond van artikel 6:162 BW: onrechtmatige daad.
Waar let een rechter op?
Wanneer iemand een gevaarlijke situatie in het leven roept waardoor een anders letsel oploopt is hij niet altijd aansprakelijk.
De Hoge Raad heeft hiervoor in 1965 vier criteria geformuleerd. Deze uitspraak staat bekend als het ‘Kelderluik arrest’ (HR 05-11-1965, NJ 1966, 136, ECLI:NL:HR:1965:AB7079).
In deze uitspraak geeft de Hoge Raad vier criteria waarnaar gekeken moet worden om te bepalen wat een gevaarlijke situatie is:
- Hoe waarschijnlijk is het dat iemand niet de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid in acht neemt?
- Hoe groot is de kans dat daardoor ongevallen ontstaan?
- Hoe ernstig kunnen de gevolgen van die ongevallen zijn?
- Hoe bezwaarlijk is het om maatregelen te nemen ter voorkoming van ongevallen?
De letselschadewereld heeft vaak gebruik gemaakt van deze uitspraak. Hieronder volgen een tweetal voorbeelden.
Vallen over pallet of ‘droogloopmat’
Niet alleen de fruitafdeling kan gevaarlijk zijn. In Aldi struikelde een klant over een lege pallet die in één van de looppaden van de winkel lag. In deze zaak vond de rechter dat Aldi een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd.(Rb Gelderland 03-06-2013, ECLI:NL:RBGEL:2013:4727). Klanten die langs de schappen lopen, zullen niet steeds bedacht zijn op lage en dus onopvallende obstakels in het looppad. Aldi moest daarom de schade van de klant vergoeden.
Ook kan het bij binnenkomst van de supermarkt al fout gaan. Een klant die op een regenachtige dag de Albert Heijn binnenliep, kwam ten val toen de losse ‘droogloopmat’ bij de ingang weggleed. De mat was in de loop van de dag heel nat geworden. De rechter oordeelde daarom dat de Albert Heijn rekening moest houden dat de de anti slip onderkant van de mat door de regen niet meer goed zou functioneren en daardoor een gevaarlijke situatie voor klanten kon opleveren. Albert Heijn had gemakkelijk veiligheidsmaatregelen kunnen nemen. De Albert Heijn moest ook hier de schade van de klant vergoeden (Rb Oost-Brabant 08-01-2014, ECLI:NL:RBOBR:2014:341).
Bewijsstukken
Het is belangrijk dat jij bewijsmaterialen hebt wanneer jij een ongeval meemaakt. Zo kan je de letselschadezaak sneller rond krijgen. Zorg er daarom dat jij na een uitglijding in de supermarkt:
- omstanders benadert voor het op een later moment afgeven van een getuigenverklaring;
- foto’s maakt van de gladde vloer en het ontbrekende dweil bordje;
- een letselschade jurist inschakelt om de zaak te behandelen.
Bron: HR 05-11-1965, NJ 1966, 136
Bron: Rb Oost-Brabant 08-01-2014, ECLI:NL:RBOBR:2014:341
Bron: Rb Gelderland 03-06-2013, ECLI:NL:RBGEL:2013:4727
Bron: Stichting PIV