Letselschade bij een lichte botsing
Het antwoord op deze vraag is ja, een lichte botsing kan inderdaad een whiplash veroorzaken. Ook is het mogelijk om bij een botsing van lichtere aard schade te claimen.
In 2010 werd een stilstaande auto van achter aangereden, met een snelheid van maar een paar kilometer per uur. Achterin de auto zat een 13-jarig meisje die door de aanrijding hevige letselschade opliep. Er was echter helemaal geen schade te zien aan beide auto’s, waardoor je zou denken dat het opgelopen letsel ook gering was. Dit was echter niet het geval.
Opgelopen letselschade
Het meisje ging direct na het ongeval naar de huisarts met klachten aan haar nek en armen. De huisarts gaf aan dat het hoogstwaarschijnlijk maar een kneuzing was. Echter blijven de klachten gedurende lange tijd aanhouden en wordt zij alsnog doorverwezen naar een neuroloog. Daar wordt geconstateerd dat ze een whiplash heeft opgelopen. De neuroloog wil het afwachten en hoopt op spontaan herstel. Helaas kwam dit herstel niet, en bezoekt het meisje een andere neuroloog voor haar aanhoudende klachten. Deze constateert een ‘licht uitgesteld slaapfase syndroom’, dat in alle waarschijnlijkheid is ontstaan door het ongeval. Het meisje houdt in de jaren na het ongeval nog steeds haar klachten en tot overmaat van ramp heeft dit een grote invloed op haar schoolprestaties.
Verzekeraar tegenpartij
Toen de ouders van het meisje een schadeclaim in gingen dienen bij de verzekeraar van de tegenpartij, wou deze geen schadevergoeding betalen omdat de aanrijding te zacht was. De ouders namen hier echter geen genoegen mee en eiste dat er een onderzoek werd gestart naar de daadwerkelijke impact van het ongeval. Na het onderzoek blijft de verzekeraar echter bij dezelfde conclusie, de impact was niet hard genoeg om de opgeleverde klachten te veroorzaken. Ondanks de conclusie van de verzekeraar keren zij alsnog een voorschot van €7.375 uit voor de geleden schade.
Uitspraak van de rechter
In 2014 heeft de Rechtbank bepaalt dat het meisje grotendeels gelijk heeft. De verzekeraar van de tegenpartij moet een de geleden letselschade (whiplash) vergoeden. De rechter geeft hierbij aan dat ondanks dat het een botsing was die met lage snelheid plaatsvond, deze wel direct heeft geleid tot de klachten bij het meisje. Er is volgens de rechtbank namelijk sprake van een post whiplashsyndroom. Post-whiplashsyndroom komt voor bij ongeveer 20% van de mensen die ooit een whiplash hebben opgelopen. Normaal gezien gaan de klachten van whiplash binnen 1 jaar na een ongeval over. Bij mensen die echter na 1 jaar nog steeds aanhoudende whiplashklachten ervaren wordt het post-whiplashsyndroom vastgesteld.
Meer weten over whiplash? → Letsel020
Letselschade verhalen
Als je een licht ongeval hebt gehad en je ervaart daar klachten aan, dan is het alsnog slim om even de huisarts te bezoeken. Kom je er dan toch achter dat je letselschade hebt opgelopen en is het ongeval door toedoen van een ander? Dan is Letsel020 de beste optie om de geleden schade te verhalen.