Vergoeding affectieschade bij ernstig letsel
De wet vergoeding affectieschade is op 1 januari 2019 in werking getreden, maar wat houd affectieschade nou precies in?
Helaas is het soms zo dat het slachtoffer door het ongeval komt te overlijden of blijvend letsel oploopt. Dit kan voor naasten van het slachtoffer een hevige ervaring zijn en veel verdriet opleveren. Vergoeding affectieschade is simpelweg smartengeld voor naasten van slachtoffers. Dit betekent dat de naasten worden vergoed door psychische schade die ze hebben opgelopen als gevolg van het ongeval van het slachtoffer.
Je kan hierbij denken aan een partner die ten overlijden komt bij een hevige aanrijding, of een kind dat door een medische fout zijn hele leven ernstig gehandicapt blijft. Natuurlijk kan een vergoeding nooit het verdriet wegnemen na zo’n hevig ongeval, maar het kan wel dat kleine beetje helpen bij de verwerking.
Voorwaarden
Er zijn een aantal voorwaarden aan het krijgen van een vergoeding affectieschade:
- De vergoeding affectieschade kan alleen als het ongeval na 1 januari 2019 heeft plaatsgevonden;
- Iemand anders moet het overlijden of de letselschade hebben veroorzaakt;
- Het moet gaan om aanzienlijke opgelopen psychische schade;
- De naasten moeten een relatief hechte relatie hebben met het slachtoffer, denk hierbij aan kinderen, ouders of partner.
Hoogte schadevergoeding
De hoogte van de schadevergoeding ligt gemiddeld gezien tussen de € 12.500 en € 20.000. De hoogte hangt af van het door het slachtoffer geleden letsel en het verdriet dat de naasten hierdoor hebben ervaart. De vergoeding wordt betaalt door degene die aansprakelijk is voor het ongeval, als de aansprakelijke verzekerd is voor zo’n ongeval betaalt logischerwijs zijn verzekeraar. De hoogte van de vergoeding kan soms lager uitvallen dan de hierboven genoemde bedragen, dit kan als het slachtoffer een klein deel eigen schuld heeft aan het ongeval.