Schade aan geparkeerde auto
Schade aan je geparkeerde auto waarbij de dader misschien wel onbekend is. De grote vraag is dan: op wie moet je de schade gaan verhalen? Afhankelijk van de situatie kan je alsnog in aanmerking komen voor een vergoeding. Natuurlijk is het beter en het meest eenvoudig wanneer je zelf getuige bent van de aanrijding. Het fijne is dat je dan direct de bestuurder die de schade heeft veroorzaakt kunt aanspreken. Als er geen getuige is en je weet niet wie de dader is dan is het verstandig om met een schaderegelingsbureau in contact te komen. Zo kan er samen met jou gekeken worden naar de mogelijkheden.
Dader bekend
Soms kan het zijn dat de dader die tegen jouw geparkeerde auto is aangekomen een briefje achterlaat met zijn naam en telefoonnummer, zo kunt je contact opnemen en de schade verhalen op de verzekering van de dader. Wanneer de dader schade heeft veroorzaakt door een voertuig dan kan de schade ook worden verhaald op de verzekering van dit voertuig.
Dader onbekend
Wanneer de dader onbekend is, is het verstandig om getuigen te zoeken of zij iets hebben gehoord of gezien, vaak vraagt de verzekering of er een getuige aanwezig was. Verder is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Ook is het verstandig om je schadeformulier mee te nemen van je beschadigde voertuig. Wat de politie vaak doet is het plaatsten van een stempel van het betreffende bureau. Dat wil vaak zeggen dat zij de schade hebben waargenomen en een handtekening zetten met de datum op het schadeformulier.
Nadat je een aangifte hebt gedaan kun je terecht op de schade zonder dader-link van het waarborgfonds motorverkeer. Waar je wel op moet letten is dat hier voorwaardes aan zitten. Namelijk:
- De veroorzaker is bekend, maar zijn of haar auto is niet verzekerd.
- De veroorzaker is doorgereden na de aanrijding en je kunt de identiteit niet achterhalen.
- De verzekeraar van de veroorzakende partij is failliet gegaan.
- De veroorzakende auto was gestolen en de bestuurder was hiervan op de hoogte.
- De bestuurder is vanwege principiële bezwaren niet verzekerd, heeft hiervoor een vrijstelling van de overheid en je komt er samen niet uit.
Waar je wel op moet letten is dat je bij het Waarborgfonds Motorverkeer bij materiële schade door een onbekend motorvoertuig een eigen risico van €250,- moet betalen.
Het is verstandig om foto’s van de situatie, schade en sporen te maken. Je moet ook kunnen aantonen dat je jouw best hebt gedaan in het achterhalen van de identiteit van de dader. Dit kan je bewijzen door middel van een aangifte.
Verder moet je twee getuigen opgeven die schriftelijk kunnen verklaren dat zij het voertuig eerst zonder schade hebben gezien en later met schade.
Het is nooit fijn om schade aan jouw auto te hebben, vooral als je de schade niet kunt verhalen op de dader omdat deze onbekend is. Daarom is er het Waarborgfonds Motorverkeer zodat bestuurders hier kunnen aankloppen bij schade aan hun voertuig.
Bron: Consumentenbond